Cimet kao lijek i začin

Cimet kao lijek  i začin
Sviđa vam se ovaj članak?

Kliknite na facebook link i podjelite ga s vašim prijateljima!

... ili ga podjelite putem ostalih socijalnih mreža!

Povijest cimeta

Cimet je jedan od najstarijih poznatih začina koji svoje porijeklo vuče s Istoka, a prvi zapisi o cimetu su nastali u Egiptu još 2000 godina prije Krista. Ti zapisi spominju njegova ljekovita i aromatična svojstva. Nastaje sušenjem kore stabla cimeta. Karakterističan okus i miris cimeta dolazi od eteričnog ulja kore čiji je glavni sastojak cinamaldehid. Cimet se još u dalekoj povijesti koristio kao lijek, čak i više nego kao začin.

Iako postoje četiri vrste cimeta, najpopularnije su cejlonski cimet i kasija cimet. Cejlonski cimet dolazi u obliku štapića, a često ga se naziva pravim cimetom. Ima nježniju aromu te se najčešće  koristi kao začin u kompotima, napitcima i slatkim jelima. Kasija cimet dolazi u mljevenom obliku i ima nešto intenzivniji i pikantniji okus, a najčešće se koristi za umake i posebna jela.

Cimet je dostupan tijekom cijele godine, a najbolji cimet trenutno se proizvodi na Šri Lanki. Ima tanku i glatku koru svijetle žućkasto smeđe boje i vrlo ugodan miris. Osim začinskih svojstava, koji su nam svima poznati, cimet krije i pregršt ljekovitih blagodati.

Prednosti za zdravlje

U tradicionalnim drevnim medicinama, cimet se koristi za prehladu, nadutost, mučninu i proljev.

Odličan je za poboljšanje energije, vitalnosti i cirkulaciju, osobito kod ljudi koji osjećaju vrućinu u gornjem dijelu tijela, a imaju hladne noge.

U nekim zemljama se koristi kao lijek za dijabetes, probavne smetnje i prehladu, a često ga se preporučuje osobama slabijeg karaktera, ravnodušnima, presporima, kao i osobama koje su sklone debljanju.  

Cimet ima antibakterijska, antifuginalna i antiparazitska svojstva koja su odlična za borbu protiv vaginalnih infekcija, infekcija usne šupljine, infekcija uha i želučanih čireva.

Masna, pržena i procesirana hrana uzrokuje upalu unutarnjih tkiva i organa, koje su povezane s najsmrtonosnijom bolesti našeg doba - bolesti srca. Cimetova antiupalna svojstva štite od srčanog i moždanog udara, kao i od raznih srčanih i kardiovaskularnih bolesti.

Cimet može pomoći osobama koje pate od dijabetesa tipa 2. Naime, cimet kontrolira razinu šećera u krvi, može značajno smanjiti razinu lošeg kolesterola, ukupnog kolesterola i masnih kiselina u krvi, odnosno triglicerida. Jedno istraživanje je pokazalo kako ljekoviti učinak cimeta traje čak do 20 dana nakon uzimanja.

Cimet je odličan izvor mangana, dijetalnih vlakana, željeza i kalcija. Kombinacija kalcija i vlakana može pomoći kod uklanjanja žuči, što će spriječiti oštećenja stanica debelog crijeva i nastanak raka debelog crijeva.

Cimet smanjuje bol uzrokovanu artritisom i sprječava širenje stanica raka.

Cimet je prirodan konzervans, što je odlično za sve ljude koji pripremaju zimnicu.

Dokazano je da cimet olakšava menstrualne bolove i sprječava neplodnost. Cimet kod žena povećava razinu progesterona i smanjuje proizvodnju testosterona, što ga čini odličnim lijekom za regulaciju hormona.

Cimet se pokazao obećavajućim kod raznih neurodegenerativnih bolesti uključujući Alzheimerovu bolest, Parkinsonovu bolest, multiplu sklerozu, tumor na mozgu i meningitis. Neka istraživanja su pokazala da cimet smanjuje kronične upale koje su povezane s tim neurološkim poremećajima.

Ukoliko vam ni ove prednosti nisu dovoljne, liječnici upravo provode istraživanja koja bi trebala dokazati blagotvoran učinak cimeta na pamćenje i obavljanje određenih zadataka.

Kako izabrati cimet?

Ne možete izabrati pravi cimet ukoliko ne razumijete razlike u njegovim sortama. Postoje dvije osnovne vrste cimeta, a to su cejlonski cimet i kasija cimet. Kasija cimet je slađi, dolazi u mljevenom obliku i većina ljudi se prije odluči na njega. Jedina mana je što ga je teže naći na tržištu, a da ima sva ljekovita svojstva. Veću šansu ćete imati ukoliko potražite cejlonski cimet koji dolazi u obliku štapića. Najbolje bi bilo kada biste cimet potražili u trgovinama organske hrane kako biste bili sigurni da ćete dobiti cimet koji u sebi još uvijek ima sva svoja ljekovita svojstva.

U trgovini, ukoliko postoji mogućnost, svakako pomirišite cimet kako biste bili sigurni da je svjež. Svježi cimet treba imati slatkast i bogat miris.

Cimet u obliku štapića može trajati cijelu godinu, dok mljeveni može izdržati do 6 mjeseci. Stoga odaberite oblik kojeg ćete lakše pohraniti. Važno je da štapiće pohranite u čvrsto zatvorenoj teglici koju trebate držati na hladnom i tamnom mjestu. Cimet u prahu će vjerojatno već imati svoju ambalažu čim ga kupite. Važno je da cimet u prahu nakon svake upotrebe čvrsto zatvorite. Oba oblika cimeta možete držati i u hladnjaku, ali s vremena na vrijeme ga pomirišite kako biste bili sigurni da je još uvijek svjež.

Pripazite samo da ne unosite velike količine cimeta svaki dan jer on može imati suprotan učinak ukoliko ga se uzima u velikim dozama. Također, nemojte prestati uzimati lijekove koje vam je propisao liječnik zbog ljekovitih svojstava cimeta, te se svakako posavjetujte s liječnikom oko preporučene doze cimeta. Nemojte početi s unosom masne i kalorične hrane samo zato što cimet može spriječiti njihov negativan učinak na organizam.

Ne brinite zbog alergijskih reakcija jer još nije bilo zabilježenih alergijskih reakcija na cimet. Uživajte u cimetu povremeno i u malim količinama. On će obogatiti okus vašeg jela i pružiti vam niz zdravstvenih pogodnosti, čak više negoli ste mislili.