Dijabetes tipa 1 kod djece

Dijabetes tipa 1 kod djece
Sviđa vam se ovaj članak?

Kliknite na facebook link i podjelite ga s vašim prijateljima!

... ili ga podjelite putem ostalih socijalnih mreža!

Definicija

Dijabetes tipa 1 kod djece je stanje u kojem gušterača djeteta ne proizvodi inzulin koji djetetu treba da bi preživjelo, stoga je potrebno nadomjestiti taj inzulin. Dijabetes tipa 1 se često naziva maloljetničkim dijabetesom i dijabetesom ovisnim o inzulinu.

Većini roditelja dijagnosticiranje dijabetesa kod djeteta predstavlja šok. Odjednom vi i dijete trebate usvojiti nove navike, brojati ugljikohidrate, davati injekcije inzulina i mjeriti razinu šećera.

Iako dijabetes tipa 1 kod djeteta zahtijeva konstantu brigu, redovito mjerenje razine šećera i davanje inzulina će poboljšati kvalitetu življenja vas i vašeg djeteta.

Simptomi

Znakovi i simptomi dijabetesa tipa 1 kod djece se obično razvijaju jako brzo, već u samo nekoliko tjedana. Najčešći simptomi su:

Povećana žeđ i potreba za mokrenjem

Prevelika razina šećera u krvi potiče prekomjerno izlučivanje vode, zbog toga je dijete često žedno. Kao rezultat toga, dijete će češće mokriti, čak i tijekom noći.

Prekomjerna glad

Kako u tijelu nema dovoljno inzulina koji bi razgradio šećer, tako mišići i organi traže više energije. Zbog toga dolazi do stvaranja osjećaja prekomjerne gladi.

Mršavljenje

Bez obzira na to što dijete možda jede i više nego prije, ono može početi naglo gubiti kilograme. Bez pohranjene energije, tkivo mišića i zalihe masti jednostavno nestaju. Neobjašnjivo naglo mršavljenje je često prvi znak dijabetesa tipa 1 kod djece.

Umor

Stanice u tijelu žude za šećerom, odnosno energijom, stoga dijete može postati izrazito umorno i letargično.

Razdražljivost

Djeca s nedijagnosticiranim dijabetesom tipa 1 često mijenjaju raspoloženja, razdražljivi su, anksiozni, a ponekad pokazuju i znakove agresivnog ponašanja.

Zamagljen vid

Ako je djetetu razina šećera previsoka, u očima može biti prisutno premalo tekućine, što otežava vid i fokusiranje.

Gljivična infekcija

Djevojčice, koje pate od dijabetesa tipa 1, često dobiju gljivičnu infekciju, a kod beba se može razviti osip na genitalnom području.

Kada posjetiti liječnika?

Doktoru pođite čim primijetite bilo koji od navedenih znakova i simptoma: pojačana žeđ, prekomjerno mokrenje, pojačana glad, mršavljenje, zamagljen vid, razdražljivost i umor.

Uzroci

Točan razlog nastanka dijabetesa tipa 1 je još uvijek nepoznat. Znanstvenici znaju da kod većine ljudi, koji pate od dijabetesa tipa 1, imunološki sustav uništava stanice jetre koje proizvode inzulin. Genetika može igrati ulogu, ali i izloženost nekim virusima ili bakterijama.

Inzulin je ključan

Što god da je uzrok nastanka dijabetesa kod vašeg djeteta, dijete sada proizvodi inzulin u jako malim količinama ili nikako. U normalnim slučajevima, inzulin dolazi iz jetre koja je smještena pored želuca. Kada sve radi kako treba, jetra počinje oslobađati veću količinu inzulina u krvotok nakon što jedete. Inzulin kruži tijelom i dopušta šećeru da uđe u stanice tijela. Također smanjuje razinu šećera u krvi, nakon čega se smanjuje i sama količina inzulina.

Jetra pohranjuje i obrađuje glukozu. Kada je razina inzulina niska, odnosno kada niste već duže vrijeme ništa pojeli, jetra će oslobađati glikogen koji se pretvara u glukozu kako bi stanice u tijelu mogle normalne funkcionirati.

Opasna razina šećera u krvi

Kod dijabetesa tipa 1, sve ovo što smo prethodno objasnili se ne događa. Zbog toga stanice dobiju jako malo glukoze. Umjesto da šećer dospije do stanica, šećer ostaje u krvotoku i postiže opasno visoku razinu.

Uzrok nastanka dijabetesa tipa 1 nije isti kao i kod dijabetesa tipa 2, gdje stanice i dalje normalno funkcioniraju, ali tijelo postaje otporno na inzulin ili jetra ne proizvodi dovoljno inzulina.

Faktori rizika

Rizici za nastanak dijabetesa tipa 1 nisu naročito poznati. Ipak, znanstvenici su ustanovili da postoje neki rizici.

Poznati rizici

Obiteljska povijest

Osoba koja ima člana uže obitelji (roditelji, braća, sestre) koji pati od dijabetesa tipa 1 ima povećan rizik od nastanka dijabetesa tipa 1.

Geni

Prisutnost nekih gena upućuje na nastanak dijabetesa tipa 1. U nekim slučajevima je moguće napraviti genetsko testiranje kako bi se  ustanovilo koliki je rizik da će dijete imati dijabetes tipa 1.

Mogući rizici

Izloženost virusima

Neki virusi oslabljuju imunološki sustav na način da počnu uništavati stanice gušterače koje su zaslužne za proizvodnu inzulina.

Niska razina vitamina D

Znanstvenici vjeruju da vitamin D može smanjiti rizik od nastanka dijabetesa tipa 1. Ipak, prerano započinjanje konzumacije kravljeg mlijeka kao izvora vitamina D rizik od nastanka dijabetesa tipa 1 može povećati.

Unos vode koja sadrži nitrate može povećati rizik od nastanka dijabetesa tipa 1. Također, prerano započinjanje s unosom određenih namirnica može povećati rizik. Jedno istraživanje je pokazalo da neka dječja hrana može povećati rizik. Znanstvenici preporučuju da dijete hranite s lako probavljivim proizvodima naročito u dobi između 6 i 8 mjeseci.

Komplikacije

Dijabetes tipa 1 može oštetiti bilo koji organ, uključujući srce, krvne žile, živce, oči i bubrege. Dobra vijest je da kontroliranje razine šećera značajno smanjuje rizik od nastanka komplikacija.

Dugoročne komplikacije dijabetesa tipa 1 se razvijaju postupno. Ako se razina šećera pravilno ne kontrolira, komplikacije mogu biti opasne po život.

Bolesti srca i krvnih žila

Dijabetes značajno povećava rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava, uključujući bolesti krvnih žila, srčani udar, moždani udar, aterosklerozu i visoki krvni tlak.

Neuropatija

Prekomjerna razina šećera u krvi oštećuje stjenke kapilara koje su važne za pravilan rad živaca, naročito u nogama. Ovo može uzrokovati nastanak trnaca, utrnulosti, osjećaja peckanja i boli. Oštećenje živaca obično  nastaje postupno, u razdoblju od nekoliko godina.

Oštećenje bubrega

Nekontrolirani dijabetes može uzrokovati oštećenje bubrega, čak i njihovo zatajenje.

Oštećenje vida

Dijabetička retinopatija nastaje tako što se oštete krvne žile na području očiju. Može uzrokovati sljepoću, kataraktu i glaukom.

Oštećenje stopala

Kako se živci u nogama oštete, tako dolazi do oslabljenja cirkulacije i povećanja rizika od nastanka raznih komplikacija. Svaku posjekotinu ili žulj na stopalima trebate posebno pažljivo tretirati ako vaše dijete pati od dijabetesa.

Bolesti kože

Dijabetes može uzrokovati povećani rizik od nastanka raznih kožnih stanja, uključujući bakterijske infekcije, gljivične infekcije i svrab.

Osteoporoza

Dijabetes može smanjiti gustoću kostiju, što povećava rizik od nastanka osteoporoze kasnije u životu.

Problemi s mozgom

Iako točan razlog nije poznat, znanstvenici su ustanovili da osobe koje pate od dijabetesa imaju povećan rizik od nastanka demencije i Alzheimerove bolesti.

Priprema za pregled

Vaš obiteljski liječnik ili pedijatar će vjerojatno napraviti inicijalne testove, a postoji mogućnost da će odmah zahtijevati hospitalizaciju djeteta. U bolnici će osoblje stabilizirati razinu šećera u krvi, a vi i dijete ćete naučiti sve o inzulinu, brojanju ugljikohidrata i slično. Edukacija o dijabetesu se također obavlja u bolnici tijekom hospitalizacije djeteta.

Jednom kada dijete izađe iz bolnice, njegovo stanje će pratiti pedijatar endokrinolog. Preporučit će vam da se savjetujete s nutricionistom i oftalmologom koji će provjeriti zdravlje očiju vašeg djeteta.

Lijekovi i liječenje

Liječenje za dijabetes tipa 1 je doživotna obveza koja podrazumijeva redovito mjerenje razine šećera, uzimanje inzulina, zdravu prehranu i redovitu tjelovježbu. Kako vaše dijete raste, tako će se i liječenje mijenjati. Tijekom godina, vašem djetetu će možda trebati novi plan prehrane ili drugačije doze inzulina.

Ako vam se kontroliranje razine šećera čini kao nešto što ne možete svladati, krenite polako. Jedan dan ćete djetetov šećer kontrolirati savršeno, a drugi vam se može činiti da vam ništa ne ide od ruke. Ne zaboravite da niste sami. Uvijek se možete obratiti cijelom stručnom timu, uključujući liječnika, nutricionista i savjetnika.

Mjerenje razine šećera

Ovisno o vrsti inzulina koje vaše dijete prima, trebat ćete mjeriti razinu šećera najmanje 3 puta dnevno, ponekad i češće. Mjerenje razine šećera je od izuzetne važnosti kako bi se uvjerili da terapija inzulinom odgovara vašem djetetu.

Inzulin i ostali lijekovi

Svatko tko pati od dijabetesa tipa 1 treba inzulin kako bi preživio. Postoje razne vrste inzulina, uključujući:

 • inzulin koji počinje djelovati u razdoblju od 15 minuta i djeluje 30 do 90 minuta kasnije
 • inzulin koji počinje djelovati u razdoblju od 30 do 60 minuta i djeluje 2 do 4 sata kasnije
 • inzulin koji djeluje u razdoblju od 20 do 26 sati
 • inzulin koji počinje djelovati u razdoblju od 1 do 3 sata i djeluje do 8 sati kasnije.

Ovisno o djetetovoj dobi i potrebama, liječnik može preporučiti kombinaciju nekih vrsta inzulina.

Zdrava prehrana

Ne postoji dijabetička prehrana. Vašem djetetu nije zabranjeno da povremeno uživa u čokoladi. Sve je stvar umjerenosti i redovitom mjerenju šećera. Djetetu treba puno voća, povrća i cjelovitih žitarica. Drugim riječima, treba jesti ono što se preporuča svim ljudima, ne samo dijabetičarima. Mnogi roditelji su izjavili da je cijela obitelj počela jesti puno zdravije nakon što je ustanovljeno da dijete pati od dijabetes tipa 1. Nutricionist vam može pomoći u izradi plana prehrane koji će se uklapati u vaš životni stil.

Fizička aktivnost

Svima je potrebna fizička aktivnost, a djeca s dijabetesom tipa 1 nisu iznimka. Potaknite dijete na redovitu fizičku aktivnost. Zapamtite da fizička aktivnost snižava razinu šećera, stoga je važno da češće mjerite razinu šećera.

Fleksibilnost

Unatoč zdravoj prehrani i redovitoj tjelovježbi, razina šećera se može nepredvidljivo mijenjati. Uz pomoć liječnika ćete naučiti kako se razina šećera mijenja u određenim situacijama, ovisno o hrani, fizičkoj aktivnosti, lijekovima, bolesti, odrastanju i pubertetu, i spavanju.

Znakovi upozorenja

Trebate prihvatiti činjenicu da neće sve uvijek ići po planu. Vrlo lako može doći do hipoglikemije (preniske razine šećera), kao i hiperglikemije (previsoke razine šećera). Podučite sebe, ali i dijete o svim simptomima hiperglikemije i hipoglikemije.

Simptomi hipoglikemije

 • znojenje
 • glad
 • mučnina
 • blijeda koža
 • brzi i nepravilni otkucaji srca
 • umor
 • teškoće u koncentriranju
 • glavobolja
 • razdražljivost
 • letargija
 • zbunjenost

Ako vaše dijete razvije hipoglikemiju tijekom noći, vjerojatno će se probuditi u mokroj pidžami i s glavoboljom. Hipoglikemija tijekom noći može uzrokovati hiperglikemiju ujutro. Dajte djetetu voćni sok, bombon ili bilo koji drugi izvor šećera. Potom mu izmjerite šećer nakon 15 minuta. Ako je razina šećera još uvijek preniska, dajte mu još šećera. Radite isto dok god ne postignete preporučenu razinu šećera. Vaše dijete uvijek treba pored sebe imati izvor šećera, u školi, vrtiću, parku i slično.

Simptomi hiperglikemije

 • često mokrenje
 • pojačana žeđ
 • zamagljen vid
 • umor
 • mučnina
 • razdražljivost
 • teškoće s disanjem
 • teškoće s koncentracijom

Ako primijetite ove simptome, odmah izmjerite razinu šećera i dajte djetetu inzulin.

Dijabetička ketoacidoza

Ako stanice vašeg djeteta žude za energijom, tijelo će početi razgrađivati masti i proizvoditi toksične tvari, poznate kao ketoni.

Simptomi ketoacidoze

 • gubitak apetita
 • mučnina
 • povraćanje
 • abdominalna bol
 • zadah koji mirisom podsjeća na voće

Ako sumnjate na ketoacidozu, izmjerite trakicom razinu ketona u urinu. Ako je razina previsoka, odmah se obratite liječniku.

Promjene navika

Dijabetes tipa 1 je ozbiljna bolest koja zahtijeva konstantu brigu i njegu. Također ćete vi i dijete trebati promijeniti neke usvojene navike. Zapamtite da će se trud isplatiti. Oprez i mijenjanje životnih navika mogu vašem djetetu spasiti život.

Kako vaše dijete stari:

 • potaknite ga da što više sudjeluje u mjerenju šećera i uzimanju inzulina
 • potrudite se da shvati da je dijabetes bolest oko koje će se morati uvijek brinuti
 • naučite dijete da samo mjeri razinu šećera i uzima inzulin
 • pomognite mu da pametno odabire namirnice
 • potaknite ga na dugoročnu fizičku aktivnost
 • naučite ga da je dijabetes bolest koja, ako se kontrolira, neće utjecati na kvalitetu života.

Škola i dijabetes

Morat ćete obavijestiti učitelje o djetetovom stanju i upoznati ih sa simptomima visoke i niske razine šećera, kako bi mu mogli pomoći ako zatreba. Dijete se zbog dijabetesa ne smije izdvajati od druge djece i zapamtite da dijabetes, ako će se kontrolirati, neće negativno utjecati na njegova školski uspjeh.

Ako vam predlože poseban program za vaše dijete, dobro o tome razmislite. Dijete nije bolesno u smislu da se ne može nositi s težim školskim obvezama, da ne može učiti ili sjediti mirno. Odabir posebnog programa vašem djetetu će poslati krivu sliku o njegovoj bolesti, može se osjećati manje vrijedno, a isto tako može početi dijabetes koristiti kao izlaz od prevelikih obveza.