Operacija katarakte

Operacija katarakte
Sviđa vam se ovaj članak?

Kliknite na facebook link i podjelite ga s vašim prijateljima!

... ili ga podjelite putem ostalih socijalnih mreža!

Definicija

Katarakta je zamućenje leće oka. Kod operacije katarakte, liječnik (oftalmolog) uklanja zamućenje leće iz oka i, u većini slučajeva, zamjenjuje objektiv s umjetnom lećom. Operacija katarakte je obično uspješna - više od 90 posto ljudi ima bolji vid poslije operacije.

Zašto se radi

Ako zbog katarakte teško obavljate normalne aktivnosti, liječnik može preporučiti operaciju. Čak i ako vaš vid nije ozbiljno pogođen, možda ćete trebati operaciju kako bi se uklonili problemi s bljeskanjem ili dvoslikama.

Kad katarakta ometa liječenje oka zbog drugih problema, kao što su senilna makularna degeneracija ili dijabetička retinopatija , uklanjanje može također biti poželjno. U mlađih osoba ili osoba s dijabetesom, katarakta može napredovati brzo, što zahtijeva hitnu operaciju.

Ako je vaš vid još uvijek prilično dobar, možda neće trebati operaciju katarakte još mnogo godina,možda i nikada.

Rizici

Komplikacije nakon operacije katarakte su rijetke, a većina se može uspješno tretirati.

Rizici operacije uključuju:

 • upalu
 • infekciju
 • krvarenje
 • oteklinu
 • odignuće mrežnice
 • glaukom
 • drugu mrenu

Rizik od komplikacija je veći ako imate druge bolesti oka ili ozbiljno zdravstveno stanje koje utječe na bilo koji dio tijela. Važno je procijeniti i liječiti takve probleme, ako je moguće, prije donošenja odluke o operaciji katarakte.

Kako se pripremiti

Otprilike tjedan dana prije operacije, liječnik obavlja bezbolan ultrazvuk za mjerenje veličine i oblika oka. Ovo pomaže u određivanju odgovarajuće snage objektiva implantata.

Liječnik može savjetovati da privremeno prestanete uzimati lijekove koji bi mogli povećati rizik od krvarenja tijekom postupka. Antibiotske kapi za oči mogu se propisati za korištenje jednog ili dva dana prije operacije. Može vam biti savjetovano da ne jedete ili pijete ništa 12 sati prije postupka.

Obično možete ići kući isti dan, ali nećete biti u mogućnosti voziti.

Što možete očekivati

Tijekom postupka

Operacija je najčešće ambulantni postupak, traje sat vremena ili manje. Kapi za oči se koriste kako bi se raširile zjenice. Rijetko je potrebna opća anestezija za operaciju katarakte.

Kirurške metode koje se koristi za uklanjanje katarakte su:

Fakoemulzifikacija
Kirurg uklanja kataraktu, ali ostavlja većinu sloja leće na mjestu. Kirurg napravi mali rez, oko 3 milimetra, duljine, umetne tanku sondu kroz koju se emitiraju ultrazvučni valovi koji omekšavaju i lome zamagljeni centar leće koja se kasnije sondom usisava i odstranjuje.

Ekstrakapsularna kirurgija katarakte
Ako je katarakta napredovala do mjesta gdje fakoemulzifikacija ne može djelovati, kirurg može učiniti ekstrakapsularnu kirurgiju. Ovaj postupak zahtijeva veći rez, oko 10 mm, gdje se rožnica i bjeloočnica spajaju. Kroz ovaj rez kirurg odstranjuje tvrdi dio leće, a ostatak se odstrani usisavanjem.

Nakon što je uklonjena katarakta, jasna umjetna leća se ugrađuje. Ovaj implantat, poznat kao intraokularna leća (IOL), izrađen je od plastike, akrila i silikona. Nećete biti u mogućnosti vidjeti ili osjetiti objektiv, on postaje trajni dio oka.

Nakon postupka

Obično ćete vidjeti liječnika dan nakon operacije, nakon tjedan dana i onda opet nakon mjesec dana za praćenje liječenja.

Normalno je da se osjeća svrab i lagana neugoda nekoliko dana nakon operacije. Izbjegavajte trljanje ili pritisak na oko. Liječnik može prepisati kapi za oči ili druge lijekove za sprečavanje infekcije i kontrolu očnog tlaka. Nakon nekoliko dana, sva nelagoda bi trebala nestati. Često, potpuno iscjeljenje se dogodi se u roku od osam tjedana.

Obratite se svom liječniku ako osjetite bilo koji od sljedećih stanja:

 • gubitak vida
 • bolove unatoč lijekovima protiv bolova
 • povećano crvenilo oka
 • mučnina, povraćanje ili prekomjerni kašalj

Vjerojatno ćete trebati naočale nakon operacije katarakte, za čitanje i za ispravljanje astigmatizma. Iako je astigmatizam često neizbježan, nije vjerojatno da će biti velik problem ako vaš kirurg može ukloniti mrenu kroz vrlo mali rez.

Ako imate kataraktu na oba oka, liječnik će obično odrediti drugu operaciju mjesec ili dva nakon prve operacije.

Rezultati

Operacije katarakte uspješne su kod većine ljudi.