Recepti

U nastavku donosimo pregled recepata kreiranih prema kuharici "Diabetes Cookbook" autorice Shante Panesar. Svi su recepti prilagođeni dijabetičkoj prehrani i preuzeti sa web stranice www.dijabetes.co.uk.

 

 

Bakalar na talijanski

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

  • Sastojci:                                                                                                                                                                                                        
  • 400 grama bakara (fileta)
  • 2 čajne žličice Pecorino Romano ovčjeg sira                                                                                                         
  • 2 čajne žličice parmezana
  • 2 češnjaka, usitnjena
  • 50 grama rastopljenog putra
  • 1 čajna žličica svježeg peršina, usitnjenog
  • Sol i papar
  • Priprema:
  • Zagrijte pećnicu na 200 C
  • Premažite posudu za pečenje
  • Pomiješajte sireve, češnjak i začine u zdjelu.
  • Stavite filete u pećnicu i prekrijte smjesom sira i peršina                              
  • Začinite po izboru
  • Pecite 15 minuta i onda servirajte!

 

Kalorije 206
Zasićene masti 8g
Ukupna masnoća 13.5g
Ugljikohidrati 0.3g
Proteini 21g
Vlakna 0g

 

Doručak s borovnicama

-          Sastojci:

  • ·         150 grama quinoe
  • ·         400 ml poluobranog mlijeka
  • ·         100 ml vode
  • ·         1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • ·         ½ čajna žličica mljevenog cimeta
  • ·         200 grama borovnica
  • ·         30 grama mrvljenih oraha

-          Priprema:

  • ·         Zakuhajte mlijeko i vodu zajedno u jednoj posudi
  • ·         Dodajte quinou i lagano kuhajte na srednjoj vatri 15 minuta
  • ·         Ocijedite quinou da biste uklonili višak mlijeka i vode
  • ·         Pomiješajte kuhanu quinou, ekstrakt vanilije i cimet
  • ·         Podijelite smjesu u četiri zdjele za doručak
  • ·         Stavite borovnice i orahe na vrh, a zatim uživajte!

 

Kalorije 268
Zasićene masti 2.2g
Ukupna masnoća 9.1g
Ugljikohidrati 37g
Proteini 10.3g
Vlakna 4.6g

                                                                                                          
Poširana jaja s rajčicom

 

  • Sastojci:
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja
  • 1 crveni luk
  • 2 češnjaka
  • 675 grama rajčice
  • Sol i papar
  • 4 jaja
  • 400 grama slatkog krumpira
  • Priprema:
  • Zagrijte maslinovo ulje na srednoj temperaturi. Potom dodajte češnjak i crveni luk te kuhajte 3-4 minute.
  • Dodajte rajčicu, sol i papar. Smanjite temperaturu i kuhajte 15 minuta.
  • U međuvremenu, ogulite krumpir i razrežite ga jednake djelove.
  • Stavite krumpir u lonac i kuhajte ga 10-12 minuta. Potom napravite pire krumpir.
  • Dodajte sol i papar.
  • Razlijte jaje po umaku od rajčice.
  • Poklopite lonac i kuhajte 5 minuta dok se jaja ne skuhaju do kraja.
  • Servirajte sa pire krumpirom.
Kalorije 220
Zasićene masti 2.2g
Ukupna masnoća 9g
Ugljikohidrati 26.4g
Proteini 10g
Vlakna 5.2g


Puretina

  • Sastojci:
  • 3.5 grama puretine
  • 1 repa
  • 300 grama pitomog pastrnjaka
  • 2 crvena luka
  • 2 čajne žličice ulja
  • Priprema:
  • Zagrijte peć na 190 C.
  • Stavite puretinu u posudu za pečenje i lagano ju omotajte sa folijom.
  • Pecite u pećnici oko 2 sata i 15 minuta.
  • Zadnjih 15 minuta pečenja skinite foliju.
  • Nakon što se ispekla, pustite ju da se ohladi 30 minuta prije nego što ju razrežete.
  • Stavite maslinovo ulje na povrće i skuhajte u drugoj posudi oko 30 minuta.
Kalorije 610
Zasićene masti 1.7g
Ukupna masnoća 14g
Ugljikohidrati 38g
Proteini 100g
Vlakna 6.3g

 

Kolač od bundeve

 

  • Sastojci:
  • 60 ml bademovog mlijeka
  • 60 ml kokosovog mlijeka
  • 4 jaja
  • 280 grama pirea od bundeve
  • 2 čajne žličice meda
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 150 grama brašna s praškom za pecivo
  • ½ čajna žličica muškatnog oraščića
  • 1 čajna žličica cimeta
  • 1 čajna žličica soda bikarbone
  • 1 čajna žličica soli
  • Priprema:
  • Zagrijati pećnicu na 180 C.
  • U velikoj zdjeli, pomiješajte bademovo mlijeko, kokosovo mlijeko, jaja, pire od bundeve, med i ekstrakt vanilije.
  • U drugoj zdjeli pomiješajte preostale suhe sastojke: brašno s praškom za pecivo, muškatni oraščić, cimet, soda i sol.
  • Pomiješajte suhe sastojke sa vlažnim sastojcima i temeljito promiješajte.
  • Izlijte smjesu u podmazanu posudu za pečenje i pecite oko 40 minuta.
  • Da biste provjerili je li kolač pečen, umetnite vilicu u sredinu. Ako je vilica čista, kolač je pečen.
  • Stavite kolač da se ohladi prije posluživanja i serviranja!
Kalorije 180
Zasićene masti 2.4g
Ukupna masnoća 10.4g
Ugljikohidrati 16g
Proteini 6.6g
Vlakna 2.4g


Poširana jaja na špinatu

 

- Sastojci:

•    200 grama špinata
•    8 velikih jaja ½ čajne žličice biljnog ulja
•    Sol i papar

-    Priprema:
•    Napunite pola posude s vodom i stavite je na vatru dok ne počne kuhati.
•    Kad  voda zakuha, zdrobite jaja i izlijte ih u posudu s vodom. Pobrinite se da su potpuno potopljena.
•    Jajima će trebati 1-2 minute da se poširaju.
•    Dok se jaja poširaju, kuhajte špinat u drugoj posudi s malo maslinovog ulja oko 3 minute.
•    Stavite špinat na tanjur, prelijte jajima.
•    Uživajte u doručku svakog jutra!
 

Kalorije 151
Zasićene masti 3g
Ukupna masnoća 10g
Ugljikohidrati 10g
Proteini 9g
Vlakna 6.4g

 

Hrskava Čokoladna Granola

-    Sastojci:
•    60 grama pekan oraha
•    60 grama oljuštenih badema
•    60 grama običnih oraha
•    60 grama sjemenki suncokreta
•    80 ml kristalnog eritritol (prirodni zaslađivač sa skoro 0% kalorija)
•    ¼ čajne žličice nerafinirane morske soli
•    1 čajna žličica mljevenog cimeta
•    1 bjelanjak od organskog izuzetno velikog jaja
•    45 grama ribane tamne čokolade (najmanje 85% kakaa)

-    Priprema:
•    Zagrijati pećnicu na 175 C.
•    U posudu za pečenje stavite papir za pečenje.
•    Stavite pomiješane orahe, eritritol, sol i cimet blender. Miksajte dok se smjesa usitni.
•    Premjestite smjesu u drugu posudu.
•    Dodajte bjelanjak i dobro umiksajte.
•    Prebacite smjesu na posudu za pečenje koja je obložena papirom za pečenje. Ravnomjerno rasporedite smjesu sa žlicom. Trebao bi biti što tanji, površinski neravan sloj (zbog grubosti smjese).
•    Pecite 8-12 minuta ili dok smjesa ne dobije boju. Budite iznimno pažljivi, orasi i sjemenke mogu lako pocrniti i izgorjeti.
•    Uklonite posudu za pečenje iz pećnice. Odmah ravnomjerno poprskajte čokoladu na vruću granolu.
•    Neka se granola potpuno ohladi prije dodirivanja (važno!). Granola je mekana dok je vruća ali postaje hrskava kada se ohladi.
•    Slomite granolu na sitnije komade sa čistim rukama.
•    Čuvati na hladnom i suhom mjestu!

Kalorije 137
Zasićene masti  
Ukupna masnoća 13.1g
Ugljikohidrati 0.8g
Proteini 3.9g
Vlakna  

 

Začinjena Pastrva

-    Sastojci:
•    800 grama filete pastrve, bez kosti
•    Korica i sok polovica limuna
•    250 grama zelenog graha, rezan u 2.5 cm
•    4 luka, razrezane u komadiće
•    1 čajna žličica senfa
•    1 čajna žličica meda
•    1 čajna žličica soja umaka
•    2 čajne žličice biljnog ulja

-    Priprema:
•    Zagrijte peć na 200 C.
•    Stavite ulje na posudu za pečenje: Onda stavite pastrvu i na njoj stavite sok od limuna.
•    Začinite sa paprom i soli te pečete 15 minuta.
•    Kuhajte zeleni grah u kipućoj vodi na 3 minute.
•    Kada je kuhano, stavite u vodu.
•    Pomiješate sa lukom.
•    U maloj posudi, miješate senf, med i soja umaka.
•    Dodajte zeleni grah i luk i poslužite ju sa pastrvom.

Kalorije 426
Zasićene masti 4.9g
Ukupna masnoća 18.3g
Ugljikohidrati 10.2g
Proteini 48.7g
Vlakna 5.8g

Chorizo i pileća salata



-    Sastojci:
•    800 grama pečene piletine, razrezane na komadiće.
•    100 grama chorizo kobasice
•    100 grama rukole
•    200 grama rajčica
•    4 čajne žličice maslinovog ulja
•    2 čajne žličice estragona
•    2 češnjaka, zgnječena
•    2 čajne žličice vinskog octa
•    Svježi crni papar

-    Priprema:
•    Pomiješajte maslinovo ulje, zgnječeni češnjak i estragon u posudu.
•    Dodajte komadiće piletine toj mješavini, tako da je sva piletina umočena.
•    Ostavite marinadu u frižideru na 30 minuta, ili ako je moguće, preko noći.
•    U tavi popržite piletinu i chorizo sa jednom čajnom žličicom maslinovog ulja na 3 minute.
•    Pomiješajte rukolu i rajčice kako biste napravili salatu.
•    Dodajte ocat, jednu čajnu žličicu maslinovog ulja i papar te promiješajte salatu.
•    Stavite na piletinu i chorizo na vrh salate ili pomiješajte.
 

Kalorije 482
Zasićene masti 6.5g
Ukupna masnoća 26.4g
Ugljikohidrati 3.1g
Proteini 56.9g
Vlakna 1.6g

 

Ribe i Čips

  • Sastojci:
  • 1 čajna žličica soli
  • 100 grama badema
  • ¼ čajne žličice kajenkog papra
  • 2 velika jaja
  • 400 grama oguljenog fileta bakalara
  • 2 čajne žličice maslinovog ulja
  • Komadi limuna
  • Što trebate kako biste mogli napraviti celer korijenaš
  • 900 grama celera
  • 3 čajne žličice maslinovog ulja
  • Morska sol
     
  • Priprema:
  • Riba:
  • Stavite sol, badem i kajenski papar u posudu i miješate.
  • Razbijte jaja u posebnoj posudi.
  • Stavite ribu prvo u jaje i onda u badem. Potom odložite sa strane.
  • Zagrijte 2 čajne žličice maslinovog ulja u tavi. Pohajte ribu

Tražilica

Copyright © 2018 HSDU. Sva prava pridržana.
Designed and developed by Dedal komunikacije d.o.o.