Bubbles

Pneumokok

Pneumokokna bolest je termin koji se koristi za bolesti koje uzrokuje bakterija Streptococcus pneumoniae, poznata i kao pneumokok. Ozbiljne bolesti koje pneumokok može uzrokovati su upala pluća, meningitis i febrilne bakterijemije, dok su upala srednjeg uha (otitis media), bronhitis i upala sinusa (sinusitis) obično blaže manifestacije bolesti uzrokovane pneumokokom. Pneumokok se prenosi direktnim kontaktom s respiratornim izlučevinama oboljele ili zdrave osobe koja je kliconoša (nositelj) pneumokoka.

U razvijenim se zemljama teški oblici bolesti javljaju uglavnom u djece ispod dvije godine života i u starijih osoba. Slabiji imuni sustav povećava mogućnost infekcije i razvoja bolesti. Sve je češće prisutna rezistencija pneumokoka na konvencionalne antibiotike, što dodatno iziskuje pronalaženje drugih efikasnih metoda kontrole pneumokokne bolesti, kao primjerice cjepiva.

Pneumokok je jedan od najčešće zabilježenih uzročnika bakterijemija i meningitisa u djece i odraslih. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je procijenila da je primjerice 2000. godine u cijelom svijetu registrirano 14,5 milijuna epizoda ozbiljne pneumokokne bolesti koja je usmrtila oko 826.000 djece mlađe od pet godina. Podatci ukazuju na sezonalitet odnosno na to da broj oboljelih od invazivne pneumokokne bolesti vrhunac postiže u zimskim mjesecima (od prosinca do veljače).

Upala pluća (pneumonia) smatra se najčešćom kliničkom manifestacijom pneumokokne bolesti u odraslih. Inkubacija pneumokokne bolesti je kratka, 1-3 dana. Simptomi uključuju nagli početak povišene tjelesne temperature, zimice i tresavice. Često se pojavljuju i bol u prsištu, produktivni kašalj i iskašljavanje, kratak dah, ubrzano disanje, hipoksija (slabija oksigenacija), ubrzan rad srca (tahikardija), umor i slabost. Rjeđe su prisutni: mučnina, povraćanje, glavobolja.

Bubbles

Preporuke za cijepljenje odraslih osoba protiv pneumokoka

Pneumokokno cijepljenje osoba pod povećanim rizikom je definirano tzv. Programom 2 i na temelju procjene potrebnih količina nabavlja se cjepivo centraliziranim putem za osobe s indikacijama.

Prema Programu 2, polisaharidno pneumokokno cjepivo preporučeno je i besplatno za sve osobe starije od dvije godine sa sljedećim medicinskim indikacijama:

funkcionalna ili anatomska asplenija

imunokompromitirane osobe (zbog osnovne bolesti ili terapije koju osoba prima)

imunokompetentne osobe s kroničnim bolestima srca, pluća, bubrega, jetre, dijabetesom melitusom, alkoholizmom, kohlearnim implantatima i stanjima koja dovode do izloženosti cerebrospinalnog likvora infekciji/istjecanja cerebrospinalnog likvora.

Dakle, vrlo su široke indikacije za polisaharidno pneumokokno cjepivo.

Konjugirano pneumokokno cjepivo preporučeno je i besplatno za cijepljenje svih osoba od dva mjeseca starosti nadalje sa sljedećim medicinskim indikacijama:

funkcionalna ili anatomska asplenija

imunokompromitirana osoba (zbog osnovne bolesti ili terapije koju osoba prima)

imunokompetentne osobe s kohlearnim implantatima i stanjima koja dovode do izloženosti cerebrospinalnog likvora (CSL) infekciji/istjecanja CSL-a.

Cijepljenje zdravih osoba starijih od 65 godina protiv pneumokoka nije predviđeno Programom 2.


Tablični prikaz preporuka za cijepljenje odraslih osoba protiv pneumokokne bolesti:

Pravila za primjenu polisaharidnoga pneumokoknog cjepiva kod odraslih osoba:

  1. Docjepljuju se samo imunokompromitirane osobe i osobe s funkcionalnom ili anatomskom asplenijom. Prema većini važećih smjernica, takve osobe se samo jednom docjepljuju pet godina nakon prvog cijepljenja, tj. više se ne docjepljuju svakih pet godina.
  2. Ako je prva doza polisaharidnog cjepiva primijenjena nakon 65. rođendana, ne docjepljuje se drugom dozom nakon pet godina, neovisno o indikaciji za cijepljenje.
Pneumokok

Pravila za primjenu konjugiranoga pneumokoknog cjepiva kod odraslih osoba

Otkad je konjugirano pneumokokno cjepivo registrirano za sve dobne skupine, zbog bolje imunogenosti ovog cjepiva u odnosu na polisaharidno, važeće smjernice za cijepljenje osoba pod povećanim rizikom od pneumokokne bolesti uključuju davanje jedne doze konjugiranoga pneumokoknog cjepiva svim imunokompromitiranim osobama, osobama s asplenijom, osobama s kohlearnim implantatima odnosno stanjima koja dovode do izloženosti cerebrospinalnog likvora (CSL) infekciji/istjecanja CSL-a.

Obratite pažnju na to da su indikacije za primjenu konjugiranog cjepiva uže od indikacija za polisaharidno cjepivo.

Pritom je potrebno držati se sljedećih pravila pri cijepljenju odraslih osoba za koje je indicirano i konjugirano cjepivo:

  1. Ako osoba nije primila niti jednu dozu pneumokoknog cjepiva, preporučuje se prvo primijeniti konjugirano cjepivo, a nakon najmanje dva mjeseca može primiti prvu (ili jedinu, ovisno o bolesti i dobi osobe) dozu polisaharidnoga pneumokoknog cjepiva.
  2. Ako je osoba već primila jednu dozu polisaharidnoga pneumokoknog cjepiva, razmak do primjene konjugiranog cjepiva treba biti najmanje godinu dana.