Održana je stručna konferencija „Kako se zaštititi protiv respiratornih bolesti“, u organizaciji Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga. Na  Konferenciji su predstavljeni posljednji podaci o procijepljenosti protiv gripe, pneumokoka i COVID-19.

 

„I dalje traje cijepljenje sezonske gripe. Prema posljednim podacima, protiv gripe je cijepljeno oko 350 tisuća osoba. Protiv Covid- 19, od početka cijepljenja protiv te bolesti, pa do danas, potrošeno je  5 milijuna i 380 tisuća doza cjepiva. Što se tiče pneumokoka, na žalost, nemamo podatke koliko je odraslih ljudi procijepljeno. Znamo da je za prošlu godinu distribuirano više od 22 tisuće doza cjepiva. “- rekla je Ivana Brkić Biloš, dr. med. spec.epidemiologije, Voditeljica službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti, HZJZ.

 

Unatoč preporukama da se osobe koje su u povećanom riziku cijepe protiv respiratornih bolesti, mnogi to ne rade, zbog čega vrlo često budu hospitalizirani.

„Osobe koje imaju šećernu bolest ne shvaćaju ni da je ta bolest ozbiljna koja se mora liječiti, a kamoli da se trebaju cijepiti protiv respiratornih bolesti. I to je doista velik problem. Potrebna je što bolja i veća komunikacija i dobro objasniti zašto se moraju cijepiti.“- rekla je Zrinka Mach, mag. soc. geront., predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

 

„U našoj smo bolnici proveli istraživanje koje je pokazalo da osobe koje su završile s teškim respiratornim bolestima, njih 90% čak nije bilo cijepljeno. I to sve govori. S jedne strane, kupuju razno razne vitamine, dodatke prehrani i sl, za koje izdvajaju velik novac, a ne žele se cijepiti. I to većinom osobe imaju besplatno, jer većina njih su kronični bolesnici“.- izjavio je izv.prof.dr.sc. prim. Rok Čivjak, dr.med.spec.infektolog i subspec.intenzivne medicine, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.

 

Kako bi povećali procijepljenost, Sveučilišna klinika Vuk Vrhovac unazad nekoliko godina uspješno cijepi svoje pacijente protiv gripe, pneumokoka i Covid-19, a na Klinici za plućne bolesti na Jordanovcu odnedavno se pacijenti mogu cijepiti protiv pneumokoka.

 

„Preko 800 doza cjepiva protiv pneumokoka je potrošeno.“- rekao je prof. dr. sc. Dario Rahelić, predstojnik SK Vuk Vrhovac i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma pri HLZ.

 

„Naši bolesnici su doista jedna od najugroženijih skupina koji se trebaju cijepiti. I moramo proznati da smo itekako zadovoljni odazivom. Kada dođu na pregled ili dobiju dijagnozu, odmah im sve objasnimo i ponudimo cijepljenje protiv pneumokoka. I odaziv je jako dobar.“- rekla je prof. dr. sc. Gordana Pavliša, dr. med., specijalist internist, Klinika za plućne bolesti KBC Zagreb.

Građani se osim kod svog obiteljskog liječnika ili na Zavodima. Mogu cijepiti i u ljekarnama.

 

„Ove je godine bio vrlo malen odaziv na cijepljenje protiv gripe u ljekarnama. Potrebno je donijeti zakonsku regulativu kojom će ljekarnici moći cijepiti, ali još važnije, educirati i motivirati ljude da se cijepe.“- rekla je Ana Soldo, mag. pharm., predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

 

Građani se protiv sezonske gripe mogu još cijepiti, dok protiv pneumokoka to mogu učiniti tijekom cijele godine.