Dolaskom sezone respiratornih bolesti, Hrvatski zavod za javno zdravstvo osigurao je doze cjepiva protiv pneumokoka.

 

„Hrvatski zavod za javno zdravstvo u skladu s cijelom svojom ulogom u ovome procesu cijepljenja protiv pneumokoka napravio je što je i naš zadatak, nabavili smo 20 000 doza cjepiva. Ona su dostupna za distribuciju u županijske zavode za javno zdravstvo. Tako da je s naše strane sve spremno.“- rekao je doc.dr.sc. Tomislav Benjak, dr. med., spec. javnog zdravstva i pomoćnik ravnatelja za kvalitetu HZJZ-a.

 

Kako bi educirali i potaknuli na prevenciju, Hrvatski savez dijabetičkih udruga kontinuirano provodi javno- zdravstvenu kampanju „Reagiram i preveniram“.

 

“Prošle smo godine na terenu doista mogli vidjelti koliko naših građana ne zna što je pneumokok, a kamoli da protiv te bolesti postoji cjepivo. Nakon niza aktivnosti, odaziv na cijepljenje je bio vrlo velik i mi se doista nadamo kako će i ove sezone procijepljenost biti visoka. Jer ovdje govorimo o velikom broju ljudi koji imaju neku kroničnu bolest i koji se moraju i mogu na vrijeme zaštititi.”- poručila je mag. soc. geront. Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

 

Pneumokokna bolest najčešće izaziva tešku upalu pluća. Za osobe koje su u povećanom riziku, poput osoba sa šećernom bolešću, srčanih bolesnika, oni koji imaju astmu i KOPB-  cjepivo protiv pneumokoka je besplatno.

 

„Svjetske studije su pokazale da 1. od 20 osoba koja ima pneumokoknu bolest, na žalost će završiti smrtno. Zato je važno da se na vrijeme zaštitimo i spriječimo teži oblik bolesti. Cjepivo je vrlo sigurno i ono štiti, posebice od invanzivne bolesti. Upravo zbog toga, mi smo na Klinici za plućne bolesti na Jordanovcu u postupku početka cijepljenja protiv pneumokoka. Tako da će se i naši pacijenti, ubrzo, moći cijepiti kod nas na Klinici.“- rekla je prof. dr. sc. Gordana Pavliša, dr. med., specijalist internist, Klinika za plućne bolesti KBC Zagreb.

 

„Znamo da imamo oko pola milijuna osoba sa šećernom bolesti, oko 800 000 pacijenata s kardiovaskularnim bolestima, oko 400 000 onih koji imaju KOPB, 200 000 onih koji imaju astmu- to su sve dijagnoze koje predstavljaju rizične čimbenike. Osobe koje imaju neke od tih bolesti svakako bi se trebale cijepiti protiv pneumokoka. I ono što je bitno jest da se te osobe trebaju cijepiti samo jednom u životu.“- rekao je prim. dr. sc. Miroslav Venusdr. med. specijalist epidemiolog, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva pri HLZ-u.

 

Cijepiti se može kod izabranog obiteljskog liječnika ili u županijskim zavodima za javno zdravstvo.

 

„Unatoč velikom opterećenju ambulanti obiteljske medicine, mi cijepimo naše pacijente protiv pneumokoka. Bitan je dobar odnos i komunikacija između liječnika i pacijenta. Sam postupak cijepljenja je vrlo jednostavan, traje manje od 30 sekundi. Ja sam u svojoj ambulanti procijepio preko 200 pacijenata i nitko od njih nije imao neku alergijsku reakciju.“- rekao je dr. med. Dragan Soldo, spec. obiteljske medicine.

 

Iako se protiv pneumokoka može cijepiti tijekom cijele godine, stručnjaci preporučuju da to učine prije početka sezone respiratornih bolesti, kako bi se zaštitili na vrijeme.