Povodom obilježavanja čak tri Svjetska dana- šećerne bolesti, pneumonije i KOPB-a, u sklopu javno- zdravstvene kampanje „Reagiram i preveniram“, održala se javno- zdravstvena akcija mjerenja šećera u krvi, tlaka, indeksa tjelesne mase, pregled spirometrije, kao i savjeti stručnjaka.

Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je registrirano više 337 tisuća oboljelih od šećerne bolesti.

„Ono što je bitno jest da oko 200 tisuća ljudi ni ne zna da u sebi nosi ovu bolest. Stoga, možemo reći da je u Hrvatskoj više od pola milijuna oboljelih od šećerne bolesti. Zato su bitni preventivni pregledi, a sada u vrijeme respiratornih bolesti, i  zaštita cijepljenjem. Jer, osobe sa šećernom bolešću koje dobiju gripu ili upalu pluća mogu završiti na hospitalizaciji, nerijetko na respiratoru ili sa smrtnih ishodom.“- upozorio je prof. dr. sc. Dario Rahelić, predstojnik SK Vuk Vrhovac i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma pri HLZ.

„Nerijetko sobe sa šećernom bolešću misle kako su gripa i upala pluća neka obična prehladica i da će to samo od sebe proći. Nisu ni svjesni koliko fatalne za njihovo zdravlje mogu biti i nerijetko dovesti do smrtnog ishoda.“- upozorila je mag. soc. geront. Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

U svijetu od pneumonije na godinu umre i preko 2,5 milijuna ljudi. Stoga je bitna zaštita od ove bolesti. Posebice kod osoba koje su u povećnom riziku, a to su oni s kroničnim bolestima, kao i onkološki bolesnici.

„Na žalost, od ove bolesti umre preko 20% djece mlađe od 15 godina, te preko 60% su osobe starije od 50 godina. Stoga je doista bitna prevencija u obliku cijepljenja i protiv gripe i pneumokoka. Kod nas na Klinici je za sada stanje pod kontrolom, nema velikog broja hospitaliziranih. Međutim, kod nas su tijekom cijele godine hospitalizirani bolesnici od nekih respiratornih infekcija.“- rekao je izv. prof. dr. sc. prim. Rok Čivljak, dr. med., spec. infektolog i subspec. intenzivne medicine, Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

Prema posljednjim podacima koji stižu s njemačkog Instituta Robert Koch, krajem listopada zabilježen je veći broj oboljelih od gripe u Njemačkoj.

„S obzirom na ove podatke, kao i one iz Australije gdje je gripa uranila više od mjesec dana nego što je to uobičajeno do sada, idućih tjedana očekujemo vrlo vjerojatno i veći broj oboljelih od gripe u Hrvatskoj. Zato je i bitno cijepljenje. Cijepljenje protiv gripe, ali i pneumokoka su u tijeku i odaziv je vrlo dobar. Čak nam podaci s terena ukazuju kako je ovogodišnje cjepivo vrlo dobrog sastava, odnosno, da jako kvalitetno štiti. Preporuka je, pogotovo za osobe u povećnom riziku da se istodobno cijepe protiv gripe i pneumokoka.- poručio je prim. dr. sc. Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva pri HLZ.

Javno- zdravstvena kampanja „Reagiram i preveniram“ kontinuirano provodi edukaciju o prevenciji i zaštiti protiv respiratornih bolesti. Primarno, protiv gripe i pneumokoka koji uzrokuje upalu pluća. Stoga, stručnjaci pozivaju na cijepljenje.