Hrvatski savez dijabetičkih udruga zajedno s partnerima pokrenuo je javno-zdravstvenu kampanju „Reagiram i preveniram“ s ciljem podizanja svjesnosti i edukacije građana o respiratornim bolestima, prvenstveno o pneumokoknoj bolesti i gripi, kao i njihovim komplikacijama.

Povodom Europskog dana gripe i početka cijepljenja protiv gripe u Hrvatskoj te početka sezone respiratornih infekcija održana je konferencija za medije.

„U Hrvatsku je stiglo oko 600 tisuća doza cjepiva protiv gripe. Imamo i 13 tisuća doza cjepiva protiv pneumokoka. Dakle, sve je spremno. Kakvo će stanje biti, ne možemo predvidjeti. Ukoliko gledamo kako je bilo u Australiji, gdje je bio nešto veći val respiratornih bolesti, možemo onda očekivati i kod nas nešto veću pojavnost gripe i pneumokoka.“ – rekao je doc.dr.sc.Tomislav Benjak, spec. javnog zdravstva, HZJZ.

Cjepivo protiv gripe i pneumokoka preporuča se osobama s povećanim rizikom, te je za njih cjepivo besplatno.

„Dugačka je lista osoba s povećanim rizikom, a preporuka je da se cijepe i protiv gripe i pneumokoka. To su, između ostalog, osobe starije životne dobi, iznad 65. godine života, osobe sa kroničnim bolestima bez obzira na dob. To su osobe koje imaju šećernu bolest, kardiovaskularne bolesti, bolesti bubrega i jetre, cerebrovaskularne bolesti, kronične bolesti pluća, osobe koje žive u domovima za starije osobe. Jer, ukoliko se ne cijepe, može doći do velikih komplikacija. Mi, na žalost, redovito viđamo bolesnike koji se nisu cijepili. Evo, istraživanje u našoj bolnici je pokazalo da  80% bolesnika koji su kod nas završili na hospitalizaciji zbog teških oblika respiratornih infekcija, nisu bili cijepljeni, a zbog svojih indikacija, trebali su se cijepiti. Cijepljenje protiv gripe preporučuje se trudnicama kao zaštita njih i njihovog djeteta“- upozorio je izv. prof. dr. sc. prim. Rok Čivljak, dr. med., spec. infektolog i subspec. intenzivne medicine, Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

Upravo je zbog nedovoljne informiranosti građana pokrenuta javno- zdravstvena i edukativna kampanja „Reagiram i preveniram“.

„Mi smo generalno zdravstveno nepismeni, te treba puno raditi na edukaciji. Ovo je jedan od načina da tu zdravstvenu pismenost povećamo. Kampanja „Reagiram i preveniram“ kontinuirano radi i raditi će na tome da se poveća znanje, ali i svijest koliko je važno cijepiti se protiv gripe i pneumokoka.“- rekla je mag.soc.geront. Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

Od 17.listopada službeno kreće cijepljenje protiv gripe. Stručnjaci pozivaju da se osobe s povećanim rizikom, istodobno cijepe protiv gripe i pneumokoka.

„Sve je spremno. Pacijenti već zovu i pitaju kada mogu doći. U mojoj ambulanti je jako velik interes, već od kraja kolovoza zovu kako bi dobili sve potrebne informacije. Trudimo se da tako bude i s pneumokokom, jer mnogi ni ne znaju da to cjepivo postoji. Zato nam, osim komunikacije s pacijentima, uvelike pomaže i sustav u računalu koji nas obaviještava kada netko od pacijenata ima povećan rizik i da bi se trebao cijepiti protiv pneumokoka.“- objasnio je dr.med.Matija Ivančić, liječnik obiteljske medicine, DZ Centar.

Protiv gripe se cijepi prije i u sezoni gripe, obično od listopada do veljače, dok se protiv pneumokoka osobe mogu cijepiti tokom cijele godine.