Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je gotovo 1800 oboljelih od gripe. Iako je epidemija u jeku, stručnjaci pozivaju građane na cijepljenje.

„Cijepljeno je negdje oko 268 tisuća ljudi. Naručili smo 600 tisuća doza pa se svi koji žele mogu odmah doći cijepiti. Cjepiti se može i treba još uvijek, bez obzira što je sezona počela. Ako i dođe do zaraze znakovi bolesti su slabiji. Rijeđe je potrebna hospitalizacija i na neki način se lakše prebrodi pa i preživi gripa.“ – poručila je prim, dr, sc, Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a,  gostujući u emisiji Studio 4.

S obzirom na neobično visoke temperature za ovaj dio godine, stručnjaci savjetuju građanima da se što više kreću, provjetravaju prostorije. No, osobe koje su u povećanom riziku, posebno trebaju pripaziti i zaštititi se na vrijeme.

„Osobe starije životne dobi, bolesni, zdravstveni djelatnici, djelatnici za starije i nemoćne, trudnice – odmah na cijepljenje. Isto tako tko želi, a ne spada u ove kategorije, ne treba više odgađati.“-  rekla je prim. Pavić Šimetin.

Više pogledajte na : https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/pavic-simetin-cjepiti-se-moze-i-treba-jos-uvijek-10538436