APEL ZA UVRŠTAVANJE FREESTYLE LIBRE SUSTAVA NA POZITIVNU LISTU HZZO-A ZA SVE OSOBE OBOLJELE OD ŠEĆERNE BOLESTI KOJE KORISTE INZULINSKU TERAPIJU

Drage građanke i građani RH,

podržite svojim potpisom našu inicijativu kojom želimo ubrzati proceduru koja bi omogućila stavljanje FreeStyle Libre sustava (senzora za očitanje šećera u međustaničnoj tekućini)na Osnovnu listu ortopedskih i drugih pomagala za osobe oboljele od šećerne bolesti tipa 2 koje koriste inzulinsku terapiju. Naime, osobe sa šećernom bolešću tipa 2 koje koriste inzulinsku terapiju su zakinute za mogućnost stalnog praćenja razine svog šećera u krviu odnosu na osobe sa šećernom bolešću tipa 1 kojima je to omogućeno putem FreeStyle Libre sustava.

Rezultati meta-analize 75 studija predstavljene na ovogodišnjem kongresu naprednih tehnologija i liječenja dijabetesa (ATTD) u travnju pokazuju da FreeStyle Libre sustav omogućuje značajno smanjenje glikiranog hemoglobina (HbA1c) koje se održava do 24 mjeseca u osoba oboljelih od šećerne bolesti tipa 1 i tipa 2. 

Zahvaljujemo se nadležnim institucijama posebno HZZO-u na pomacima u skrbi šećerne bolesti tipa 1 u Hrvatskoj kao i dostupnosti modernih tehnologija među kojima je i FreeStyle Libre sustav.

Ovom peticijom želimo omogućiti uvrštenje FreeStyle Libre sustava na pozitivnu listu i za osobe oboljele od šećerne bolesti tipa 2 koje koriste inzulinsku terapiju.

Na taj način uz FreeStyle Libre sustav sve osobe oboljele od šećerne bolesti koje su na inzulinskoj terapiji će imati svoje glikemije pod kontrolom, te mogu brže reagirati na prijeteće hipo i hiperglikemije, što im omogućava bolji i kvalitetniji život kako profesionalni tako i društveni i obiteljski.

Osim što je važan za očuvanje zdravlja, FreeStyle Libre sustav posljedično doprinosi smanjenju troška koji HZZO-izdvaja za liječenje komplikacija šećerne bolesti. Naime, trošak liječenja kroničnih komplikacija je 88 posto ukupnog iznosa koji HZZO izdvaja za liječenje šećerne bolesti, a samo 2,5 posto na pomagala u koje spada i FreeStyle Libre sustav.

Peticiju možete potpisati na poveznici https://www.peticijeonline.com/apel_za_uvrtavanje_freestyle_libre_sustava_na_pozitivnu_listu_hzzo-a_za_sve_osobe_oboljele_od_eerne_bolesti_koje_koriste_inzulinsku_terapiju

Hvala svima koji ćete nam pomoći!

U ime Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, Izvršni odbor i Zrinka Mach, predsjednica.