Svjetski dan šećerne bolesti 14. studeni 2023.

Prepoznajte svoj rizik, saznajte svoj odgovor

Odbrojavamo dane do Svjetskog dana šećerne bolesti, koji se svake godine obilježava 14. studenog. Tema Svjetskog dana šećerne bolesti 2021. – 2023. jest Dostupnost skrbi osobama sa šećernom bolešću sa sloganom Prepoznajte svoj rizik, saznajte svoj odgovor. Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti fokusirano je na važnost poznavanja čimbenika rizika za nastanak šećerne bolesti tipa 2 kako bi se bolest mogla spriječiti ili odgoditi i naglašavanja utjecaja komplikacija povezanih s dijabetesom te važnosti dostupnosti pouzdanim i pravim informacijama o bolesti i skrbi kako bi se osiguralo pravodobno otkrivanje i rano liječenje.

Jedna od deset odraslih osoba u svijetu ima šećernu bolest, a više od 90% od ukupnog broja ima šećernu bolest tipa 2. Gotovo polovica osoba sa šećernom bolesti tipa 2 nema postavljenu dijagnozu bolesti.

U većini slučajeva šećerna bolest tipa 2 i njezine komplikacije mogu se spriječiti ili odgoditi usvajanjem zdravih životnih navika. Ako se bolest ne otkrije na vrijeme i ne počne liječiti, šećerna bolest može dovesti do ozbiljnih i po život potencijalno opasnih komplikacija.

Za osobe koje su u povećanom riziku od nastanka šećerne bolesti tipa 2, poznavanje simptoma, znakova i čimbenika rizika važno je za podršku prevenciji, ranoj dijagnozi i pravodobnom liječenju.

Isto tako, za osobe koje imaju šećernu bolest, svjesnost o zdravstvenoj pismenosti i pristupu točnim informacijama, najboljim dostupnim lijekovima, pomagalima i alatima za podršku samozbrinjavanju ključni su za odgađanje ili sprječavanje nastanka komplikacija.

Za zdravstvene djelatnike potreban je pristup edukaciji i resursima za rano otkrivanje komplikacija i pružanje najbolje moguće skrbi osobama sa šećernom bolešću.

Prema podacima Međunarodne dijabetičke federacije (IDF) 537 milijuna odraslih osoba u svijetu u 2021. g. imalo je sa šećernom bolešću, a procjenjuje se da će taj broj porasti na 643 milijuna do 2030. odnosno na 783 milijuna do 2045. godine.

Procjene IDF-a također govore da 44,7% odraslih osoba koje boluju od šećerne bolesti (240 milijuna ljudi) diljem svijeta nije dijagnosticirano. Najveći broj ima šećernu bolest tipa 2.

Prema podacima IDF-a šećerna bolest je uzrokovala 6,7 milijuna smrti u 2021. g. Na svjetskoj razini, troškovi zdravstvene zaštite vezane uz šećernu bolest iznose 966 milijardi dolara.

Prema podacima CroDiab Registra Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je u 2022. godini bilo 388.213 osoba sa šećernom bolešću, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60 % oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500.000. Prema Izvješću o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2021. godini HZJZ-a, šećerna bolest je bila 4. vodeći uzrok smrti u RH.

Izvor:

Diabetes day – facts

Diabetes day – key messages

Hrvatski zavod za javno zdravstvo / Odjel za koordinaciju i provođenje programa i projekata za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti / Dijabetes