Prošle godine u Hrvatskoj 40 tisuća osoba razvilo šećernu bolest

Povodom obilježavanja Hrvatskog dana šećerne bolesti, Hrvatski savez dijabetičkih usluga održao je svečanost na kojoj je obilježeno i 70 godina postojanja i rada Saveza.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga broji 44 udruge koje svakodnevno promiču zdrav način života i bore se za što veću i bolju kvalitetu života osoba sa šećernom bolesti.

„Ove godine Hrvatski savez dijabetičkih udruga u sklopu obilježavanja Hrvatskog dana šećerne bolesti prigodno obilježava i 70 godina od svog osnivanja. Živjeti sa šećernom bolešću nije uvijek lako jer to zahtjeva 24 satnu brigu za svoje zdravlje svih sedam dana u tjednu. Važno je zbog toga svakodnevno voditi računa o prehrani, tjelesnoj aktivnosti i redovitom uzimanju terapije kako bi bolest držali pod kontrolom. Ovim putem bih se zahvalila svima onima koji su sudjelovali u nastanku i radu Saveza i unatoč izazovima i problemima s kojima se suočavamo dočekali smo i 70. obljetnicu. Vjerujem da će i oni budući koji će voditi Savez, znati koliki je njegov značaj i truditi se za sve osobe sa šećernom bolešću koje zastupa. Hrvatski savez dijabetičkih udruga u suradnji s Hrvatskim društvom za dijabetes i bolesti metabolizma HLZ-a i Društvom za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma HUMS-a kao i drugim stručnim društvima i relevantnim institucijama obilježava Hrvatski dan šećerne bolesti kako bi podsjetili javnost na učestalost šećerne bolesti te važnost prevencije, ranog otkivanja šećerne bolesti, njezinog pravovremenog liječenja i sprječavanja i odgađanja kroničnih komplikacija kao i zdravih životnih navika.“- rekla je dr. sc. Zrinka Mach, mag. soc. geront., predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je registrirano 395.058 osoba s dijagnozom šećerne bolesti. Budući da oko 40% osoba sa šećernom bolešću nema postavljenu dijagnozu bolesti, procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih od dijabetesa oko 700.000.

Također, prema podacima Crodiab registra, više od polovice oboljelih (50,70%) ima povišen krvni tlak, a 85% ima prekomjernu težinu ili su pretili.

„Brojke oboljelih su u porastu. Zabrinjavajuće je da je samo prošle godine 40 tisuća osoba razvilo šećernu bolest. To je puno više nego od bilo koje maligne bolesti i zato je izuzetno važno šećernu bolest prevenirati i pokušati ju spriječiti. Tu mislim i na sprječavanje preuhranjenosti i pretilosti, jer oni su jedni od glavnih čimbenika za razvoj šećerne bolesti. Kada bih Vam rekao da u svijetu svake 3 sekunde jedna osoba razvije šećernu bolest, svakih 6 sekundi jedna osoba umre od šećerne bolesti i svakih 20 sekundi jedna osoba ostane bez dijela ekstremiteta- potkoljenice, natkoljenice zbog šećerne bolesti, tada brojke itekako znače.“- poručio je prof. dr. sc. Dario Rahelić, predstojnik SK Vuk Vrhovac i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma pri HLZ.

„Jedna od naših krucijalnih uloga jest svakako edukacija i zdravstveno prosvjećivanje osoba sa šećernom bolešću. Cilj naše Udruge je da pružimo najbolju i najkvalitetniju skrb osobama sa šećernom bolesti. Mi sestre smo tu uvijek za naše pacijente i doista ih vodimo kroz cijeli njihov put u bolesti. Dijabetes je bolest koja uvelike ovisi i o aktivnosti pacijenta. Tako da je jako bitno educirati ih kako bi sami sebi što više pomogli.“- poručila je Snježana Gaćina, mag. med. techn., glavna sestra Zavoda za dijabetes i endokrinološke bolesti u trudnoći SK Vuk Vrhovac, KB Merkur, Predsjednica Društva za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma HUMS-a.

Na svečanosti su podijeljene plaketenajaktivnijim udrugama za njihov dugogodišnji rad i potporu osobama sa šećernom bolešću.

„Živjeti sa šećernom bolešću nije uvijek lako jer to zahtjeva 24 satnu brigu za svoje zdravlje svih sedam dana u tjednu. Važno je zbog toga svakodnevno voditi računa o prehrani, tjelesnoj aktivnosti i redovitom uzimanju terapije kako bi bolest držali pod kontrolom. Kako bi se osobe sa šećernom bolešću lakše suočile sa svojom bolešću i uspješno se s njom nosile važno je da znaju da nisu same, da imaju potporu zdravstvenog tima, obitelji koja ima važnu ulogu u skrbi osobe sa šećernom bolešću i da budu uključene u neku od udruga/društava osoba s dijabetesom kako bi razmijenili iskustva s onima koji imaju iste probleme i saznali kako drugi žive sa šećernom bolešću. Udruge su mjesta gdje se oboljeli mogu educirati o svojoj bolesti i kako provoditi svakodnevnu brigu o sebi da bi se izbjegle komplikacije i omogućio kvalitetan život. Na osnovu svega navedenog slogan ovogodišnjeg obilježavanja Hrvatskog dana šećerne bolesti je Zajedno smo jači.“- rekla je dr. sc. Zrinka Mach, mag. soc. geront., predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

„Ovo je veliko priznanje za našu Udrugu koja postoji čak 75 godina. Uloženo je puno truda i napora kako bi se pomoglo osobama sa šećernom bolešću. Danas u Hrvatskoj osoba koja ima dijabetes doista ima adekvatnu zdravstvenu skrb. Međutim, nadam se da će dolaskom Nacionalnog programa naši oboljeli dobiti još veću i bolju skrb.“- rekla je Vesna Zec, dopredsjednica Udruge Splitskog dijabetičkog društva.

Odlukom Hrvatskog Sabora, svake se godine 14. svibnja obilježava Hrvatski dan šećerne bolesti, koji želi upozoriti na sve veći broj osoba sa šećernom bolesti, koju nerijetko zovu tihim ubojicom, jer većina simptoma na početku bolesti nisu vidljivi. Najčešći simptomi su: žeđanje i suhoća usta, nagli gubitak težine, učestalo mokrenje, pojačana glad, umor i iscrpljenost.

Prvi Hrvatski dan šećerne bolesti obilježio se 2022. godine.