Inzulinska rezistencija

SINDROM INZULINSKE REZISTENCIJE ili

METABOLIČKI SINDROM, SINDROM X, DISMETABOLIČKI SINDROM

Anica Badanjak, dr. med., spec. interne medicine, subspecijalistica endokrinologije i dijabetologije Sveučilišna klinika „Vuk Vrhovac“, KB Merkur, Zagreb

DEFINICIJA: inzulinska rezistencija (IR) može se definirati kao nedovoljni odgovor glukoze na endogeni i/ili egzogeni inzulin. Radi se o potrebi za puno većom količinom inzulina da se postigne biološki učinak u koncentraciji koja je učinkovita u tzv. zdravih pojedinaca. Inzulinska rezistencija je kombinacija genetskih čimbenika i načina života. Najčešće je povezana s pretilošću (debljinom), ali u podlozi mogu biti mnogobrojni uzroci.

Inzulinska rezistencija (IR) povezana je s debljinom. Radi se o nakupljanju masnog tkiva u području trbuha, poznato kao visceralna, abdominalna debljina. Višak masnog tkiva oko trbuha dovodi do viška slobodnih masnih kiselina u cirkulaciji i nakupljanja masti u stanicama jetre i mišića, razvija se rezistencija na učinak inzulina na utilizaciju glukoze i masnih kiselina na periferiji. U početku osobe s IR i debljinom imaju normalan ili blago poremećen metabolizam glukoze. Organizam nastoji kompenzirati  povećanu potrebu za inzulinom, tako da beta stanice gušterače proizvode sve više i više inzulina. S vremenom se beta stanice počinju iscrpljivati, njihova aktivnost se smanjuje, a tada dolazi do razvoja poremećaja glukoze. Poremećaj glukoze natašte ili oštećena tolerancija glukoze često prethode pojavi šećerne bolesti tipa 2, a u to vrijeme često je veći broj beta stanica oštećen.

Uzroci inzulinske rezistencije:

 • stres može izazvati razvoj IRzbog suviška kontraregulatornih hormona kortizola, hormona rasta, kateholamina, glukagona
 • lijekovi, npr. glukokortikoidi, antiviralni (anti-HIV) lijekovi, oralni kontraceptivi
 • trudnoća (placentalni laktogen)
 • IR povezana slipodistrofijom
 • inzulinska antitijela
 • genetski defekti u inzulinskim signalnim putevima – tip A inzulinske rezistencije.

Debljina je rizični čimbenik za:

 • razvoj poremećaja metabolizma glukoze – postoji široki spektar abnormalnosti u metabolizmu glukoze, ovisno o sposobnosti beta stanica da odgovore na inzulinsku rezistenciju
 • predijabetes (poremećaj glukoze natašte i/ili oštećena tolerancija glukoze), šećernu bolest tipa 2; u oboljelih sa šećernom bolešću tipa 1 IR povećava potrebu za inzulinom
 • bolesti koronarnih arterija
 • sindrom policističnih jajnika
 • nealkoholnu bolest jetre
 • neki malignomi povezani su s debljinom (karcinom kolona, dojke, endometrija)
 • Acanthosis nigricans (kožna lezija karakterizirana smeđim, baršunastim hiperkeratotskim plakom), obično se nalazi straga na vratu, u području aksila ili u preponama.

Metabolički sindrom predstavlja skup metaboličkih rizičnih čimbenika za razvoj  šećerne bolesti tipa 2, srčanih bolesti i moždanog udara (abdominalna debljina, poremećaj metabolizma masnoća, povećan krvni tlak). Točan uzrok nastanka metaboličkog sindroma nije poznat.

U osoba s abdominalnom debljinom, inzulinskom rezistencijom, hiperinzulinemijom i hiperglikemijom adipokini mogu dovesti do vaskularne endotelijalne disfunkcije, abnormalnog lipidnog profila, hipertenzije i vaskularne upale, što sve doprinosi razvoju aterosklerotske srčanožilne bolesti.

Dijagnoza metaboličkog sindroma postavlja se na temelju sljedećih parametara i to ako su prisutna 3 od 5 navedenih (prema NCEP smjernicama, the US National Cholesterol Education Program):

Opseg struka (cm):                                     ≥ 102 za muškarce, ≥ 85 za žene

Glukoza natašte (mmol/L):                       ≥ 6,1, dva sata iza jela ≥ 7,8

Krvni tlak (mmHg):                                      ≥ 130/85

Trigliceridi  (mmol/L):                                 ≥ 1,7

HDL-C (mmol/L):                                          ≤ 1,0 za muškarce, ≤ 1,3 za žene

Broj osoba s metaboličkim sindromom u Americi je jedan od pet, i raste s dobi. Za Hrvatsku nemamo podatke.

Cilj je što ranije otkriti osobe s povećanim rizikom i poduzeti preventivne mjere, odnosno mjere liječenja. To su:

 • osobe s povećanom debljinom
 • osobe koje su u bližoj obitelji imali oboljele od debljine, hipertenzije, šećerne bolesti, srčanožilnih oboljenja
 • ženske osobe koje su imale trudnički dijabetes
 • osobe s poremećajem metabolizma masnoća, urata
 • osobe koje imaju albuminuriju.

HOMA (Homeostasis model assessment) jednostavna je metoda za procjenu funkcije beta stanica i stupnja inzulinske rezistencije. Određuje se iz bazalne vrijednosti glukoze, koncentracije inzulina, odnosno C peptida. U SK „Vuk Vrhovac“ koristimo je u svakodnevnoj praksi. Na osnovi podataka o inzulinskoj rezistenciji i aktivnosti beta stanica određuje se daljnji način liječenja.

LIJEČENJE

Regulacija tjelesne težine i redovita tjelesna aktivnost najvažniji su u liječenju metaboličkog sindroma, a to obično zahtijeva promjenu stila života. Cilj je sniziti i održavati poželjnu tjelesnu masu primjenom uravnotežene prehrane sa smanjenim kalorijskim unosom i redovitom fizičkom aktivnošću, sukladno mogućnostima. Pokazalo se da je tzv. zapadnjačka dijeta povezana s pojavnošću metaboličkog sindroma. Važno je smanjiti unos zasićenih masti, trans-masti, kolesterola i jednostavnih šećera. Učinkovitom se pokazala tzv. mediteranska prehrana.

Redovita tjelesna aktivnost podrazumijeva najmanje 30 minuta fizičke aktivnosti pet dana u tjednu, a optimalno bi bilo 45-60 minuta svakodnevno. Osobe koje se uključuju u fizičku aktivnost trebaju to raditi postupno, uz pomoć stručnjaka, a one s visokim rizikom treba uključiti u odgovarajuće medicinske programe.

Kada nisu dostatne nefarmakološke mjere, potrebno je uključiti farmakološko liječenje. U ovom slučaju u liječenju hiperglikemije lijek izbora je metformin, lijek koji smanjuje inzulinsku rezistenciju.

Poremećaje u metabolizmu masnoća liječimo statinima, fibratima, a liječenje povišenog  krvnog tlaka najčešće započinjemo ACE inhibitorima. Ne smijemo zaboraviti na potrebu liječenja poremećaja spavanja,  tzv. „obstructive sleep apnea sindrom“, koji se javlja u sklopu metaboličkog sindroma. Na taj način možemo usporiti razvoj ateroskleroze i smanjiti rizik od razvoja srčanožinih bolesti i moždanog udara.

Izvor: Dijabetes/slatki život, 6 – 2018. https://issuu.com/dijabetes/docs/dijabetes-slatki__ivot_6-2018