Koordinacija Dalmacije obilježila Hrvatski dan šećerne bolesti

Katja Šćurla

Obilježavanje Hrvatskog dana šećerne bolesti u Dalmaciji, uz svoje redovne aktivnosti, udruge su provele u suradnji s liječnicima i ravnateljem Kliničkoga bolničkog centra Split.

Dana 8. svibnja bili smo gosti na zanimljivoj tribini pod nazivom Zašto šećer nije sladak? koja je održana u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu u organizaciji Hrvatske udruge sveučilišnih žena.

Uoči 2. Hrvatskog dana šećerne bolesti, 12. svibnja 2023. u ravnateljstvu KBC-a Split održan je radni sastanak predstavnika udruga osoba s dijabetesom s vodstvom KBC-a Split.

Razgovaralo se o uvedenim novinama u skrbi za osobe sa šećernom bolešću na području Dalmacije. Novosti su u uspostavi multidisciplinarnoga dijabetološkog tima čiji se rad odvija preko Dnevne dijabetološke ambulante. Naime, odmah nakon pregleda dijabetologa za pacijenta su na raspolaganju pregledi kardiologa, neurologa, oftalmologa i radiologa. Ovakav način brze i cjelovite obrade uspostavljen je s ciljem što bolje skrbi osoba s dijabetesom kao i sprječavanja nastanka komplikacija. Razgovaralo se i o mogućnostima razvoja pojačane edukativne i reedukativne skrbi.

 Uspostava poslijepodnevne ambulante „na ime“ također je jedan iskorak kojim Zavod za endokrinologiju, dijabetologiju i bolesti metabolizma želi biti dostupniji pacijentima u skrbi za njihovo zdravlje.

Saznali smo i kako je pokrenut projekt u kojemu tim bolničkih specijalista, među kojima je i dijabetolog, ide u posjet domovima za starije i nemoćne osobe. Za sada se to realizira u najvećem domu u Splitu. Iskreno se nadamo kako će se ova praksa proširiti na što veći broj domova za starije i nemoćne osobe.

Novina koja je najavljivana i koja bi trebala donijeti velike benefite, osobito našim otočanima, zove se telemedicina. Ostvareni su svi preduvjeti za uspostavu telemedicinskog centa u Zavodu. Saznali smo u Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije da su i s njihove strane ostvareni isti preduvjeti, ali samo u određenim ispostavama DZ SDŽ-a. Za početak to će biti ambulante na otocima, a vjerujemo da će isti model rada nakon ljeta početi funkcionirati i u ostalim ispostavama DZ SDŽ-a.

Sastanku su prisustvovali ravnatelj KBC-a Split prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović, predstojnica Klinike za unutarnje bolesti prof. prim. dr. sc. Daniela Marasović Krstulović, pročelnica Zavoda za endokrinologiju, dijabetologiju i bolesti metabolizma prof. prim. dr. sc. Tina Tičinović Kurir, doc. dr. sc. Mladen Krnić, glavna medicinska sestra bolnice Ivanka Ercegović, mag. med. techn., glavna sestra Klinike za unutarnje bolesti Dolores Poljak, mag. med. techn. i glavna sestra Zavoda za endokrinologiju, dijabetologiju i bolesti metabolizma Marija Bandić, univ. bacc. med. techn. te predsjednica Koordinacije dijabetičkih udruga Dalmacije Katja Šćurla i predsjednik Splitskog dijabetičkog društva Branko Lulić.

Radujemo se jesenskom susretu!