Nova ambulanta u Kliničkoj bolnici „Sveti Duh“

Ana Lamza, dr. med., specijalist opće i vaskularne kirurgije, KB „Sveti Duh“

Prije deset mjeseci u Kliničkoj bolnici „Sveti Duh“ u Zagrebu otvorena je specijalizirana ambulanta za dijabetičko stopalo, kronične rane, vaskularnu kirurgiju i enterostomalnu terapiju. Nositelji rada ambulante su dr. med. Ana Lamza i medicinska sestra Željka Mihovilić. Doktorica Ana Lamza je diplomirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 2004. godine te potom specijalizirala opću kirurgiju, a zatim završila užu specijalizaciju iz vaskularne kirurgije. Tijekom kliničkog rada zainteresirala se za rad u području problematike kroničnih rana te trenutno završava Europsku specijalizaciju iz kroničnih rana. Medicinska sestra Željka Mihovilić je educirana enterostomalna terapeutkinja, specijalizirana za rad s bolesnicima sa stomama i kroničnim ranama.

Kronične rane predstavljaju velik javnozdravstveni problem. Procijenjena prevalencija kroničnih rana jest oko 1% u općoj populaciji, dok u starijim dobnim skupinama doseže do čak 10%. Sve veći udio u bolesnicima s kroničnim ranama imaju bolesnici s dijabetesom. Kod osoba s dijabetesom jedna četvrtina će razviti patološke promjene na stopalima koje nazivamo dijabetičkim stopalom. Dolazi prvenstveno do razvoja neuropatije, odnosno oštećenja živaca u stopalima koje dovodi do gubitka osjeta, termoregulacije te smanjenog rada žlijezda lojnica i znojnica. Zbog toga koža na stopalima postaje suha, lako puca, uz stvaranje zadebljanja na mjestima najvećeg pritiska. Zbog gubitka osjeta dolazi i do smanjenja ili potpunog gubitka osjeta boli, što dovodi do stvaranja natisaka. Sve ove promjene olakšavaju ulazak bakterija kroz kožu u potkožno tkivo, što dovodi do pojave infekcije i rana koje teško cijele te u nemalog broja bolesnika dovode do amputacije dijela stopala ili cijelog stopala, a često i cijele noge ispod ili iznad koljena.

U Republici Hrvatskoj ne postoji sustavna edukacija zdravstvenih djelatnika iz područja problematike dijabetičkog stopala. Za sada ne postoji program po kojem bi bila osigurana edukacija bolesnika s dijabetesom o njezi i samopregledu stopala niti po kojem bi se bar jednom godišnje učinio sistematski pregled od strane educiranoga medicinskog osoblja. Zbog navedenog nerijetko bolesnici s dijabetesom dolaze u hitnu službu s već razvijenim ozbiljnim patološkim promjenama na stopalima. Često to bude prvi put da netko od liječnika pregleda bolesnikova stopala, a i tada se radi o liječnicima koji nisu dovoljno educirani i specijalizirani za liječenje ovako kompleksne komplikacije dijabetesa.

Specijalizirana ambulanta za dijabetičko stopalo otvorena je upravo s ciljem da se bolesnicima pruži pravovremena skrb i edukacija te smanji broj ozbiljnih komplikacija koje dovode do amputacija. U ambulantu bolesnici mogu doći na pregled bez obzira imaju li već neke promjene na stopalima u vidu natisaka, rana i deformiteta ili samo žele doći provjeriti kakvo je stanje njihovih stopala. Kod prvog pregleda provodi se kompletan detaljan pregled uz određivanje postojećega neurološkog ili cirkulacijskog deficita. Bolesnika se uči kako provoditi svakodnevnu njegu stopala te kako izabrati odgovarajuću obuću. Kod uznapredovalih promjena bolesnika se po potrebi upućuje na dodatnu dijagnostiku te se određuje daljnji plan liječenja. Kod svakog pregleda, ako je potrebno, kirurški se odstranjuju natisci i zadebljanja te obrađuju postojeće rane.

Svi zainteresirani bolesnici iz cijele Hrvatske mogu doći na pregled uz odgovarajuću uputnicu izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite te prethodnu narudžbu. Broj telefona ambulante na koji se bolesnici mogu javiti je 01 4108 803.

POVEZNICA: Časopis Dijabetres – SLATKO ŽIVOT