OBILJEŽENA TRI SVJETSKA DANA – ŠEĆERNE BOLESTI, PNEUMONIJE I KOPB-a

Povodom obilježavanja čak tri Svjetska dana – šećerne bolesti, pneumonije i KOPB-a, u sklopu javnozdravstvene kampanje Reagiram i preveniram, održana je 12. studenog u Domu zdravlja Siget u Zagrebu konferencija za medije i javnozdravstvena akcija mjerenja šećera u krvi, tlaka, indeksa tjelesne mase, pregled spirometrije, kao i savjeti stručnjaka za sve zainteresirane građane.

Prema posljednjim podatcima u Hrvatskoj je registrirano više od 327 tisuća oboljelih od šećerne bolesti.

Na konferenciji za medije govorili su:

– prof. dr. sc. Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike „Vuk Vrhovac“ i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma pri Hrvatskom liječničkom zboru

– izv. prof. dr. sc. prim. Rok Čivljak, specijalist infektolog i subspecijalist intenzivne medicine, Klinika za infektivne bolesti „Fran Mihaljević“

– prim. dr. sc. Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskoga epidemiološkog društva pri Hrvatskom liječničkom zboru

– mag. soc. geront. Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

„Ono što je bitno jest da oko 200 tisuća ljudi ni ne zna da u sebi nosi ovu bolest. Stoga, možemo reći da je u Hrvatskoj više od pola milijuna oboljelih od šećerne bolesti. Zato su bitni preventivni pregledi, a sada u vrijeme respiratornih bolesti i zaštita cijepljenjem. Jer, osobe sa šećernom bolešću koje dobiju gripu ili upalu pluća mogu završiti na hospitalizaciji, nerijetko na respiratoru ili sa smrtnih ishodom“ –  upozorio je prof. dr. sc. Dario Rahelić, predstojnik SK „Vuk Vrhovac“ i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma pri HLZ-u.

„Nerijetko osobe sa šećernom bolešću misle kako su gripa i upala pluća neka obična prehladica i da će to samo od sebe proći. Nisu ni svjesni koliko fatalne za njihovo zdravlje mogu biti i nerijetko dovesti do smrtnog ishoda“ – upozorila je mag. soc. geront. Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

U svijetu od pneumonije na godinu umre i preko 2,5 milijuna ljudi. Stoga je bitna zaštita od ove bolesti. Posebice kod osoba koje su u povećanom riziku, a to su oni s kroničnim bolestima, kao i onkološki bolesnici.

„Nažalost, od ove bolesti umre preko 20% djece mlađe od 15 godina, a preko 60% su osobe starije od 50 godina. Stoga je doista bitna prevencija u obliku cijepljenja i protiv gripe i pneumokoka. Kod nas na Klinici je za sada stanje pod kontrolom, nema velikog broja hospitaliziranih. Međutim, kod nas su tijekom cijele godine hospitalizirani bolesnici od nekih respiratornih infekcija“ – rekao je izv. prof. dr. sc. prim. Rok Čivljak, dr. med., spec. infektolog i subspec. intenzivne medicine s Klinike za infektivne bolesti „Fran Mihaljević“.

Prema posljednjim podatcima koji stižu s njemačkog Instituta Robert Koch, krajem listopada zabilježen je veći broj oboljelih od gripe u Njemačkoj.

„S obzirom na ove podatke, kao i one iz Australije gdje je gripa uranila više od mjesec dana nego što je to uobičajeno do sada, idućih tjedana očekujemo vrlo vjerojatno i veći broj oboljelih od gripe u Hrvatskoj. Zato je i bitno cijepljenje. Cijepljenje protiv gripe, ali i pneumokoka su u tijeku i odaziv je vrlo dobar. Čak nam podatci s terena ukazuju kako je ovogodišnje cjepivo vrlo dobrog sastava, odnosno da jako kvalitetno štiti. Preporuka je, pogotovo za osobe u povećanom riziku, da se istodobno cijepe protiv gripe i pneumokoka“ poručio je prim. dr. sc. Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskoga epidemiološkog društva pri HLZ-u.

Javnozdravstvena kampanja Reagiram i preveniram kontinuirano provodi edukaciju o prevenciji i zaštiti protiv respiratornih bolesti. Primarno, protiv gripe i pneumokoka koji uzrokuje upalu pluća. Stoga, stručnjaci pozivaju na cijepljenje.

Hvala svima koji su sudjelovali, odvojili svoje slobodno vrijeme i pomogli nam realizirati javnozdravstvenu akciju: dr. Dragici Jušćak Stipančić, specijalistici pneumoftizeologije i pulmologije i glavnoj medicinskoj sestri Mirjani Blažić iz Poliklinike za bolesti dišnog sustava, magistri nutricionizma Josipi Matanić iz Službe za prehranu i dijetetiku KBC-a Zagreb, studentima medicine udruge CroMSIC Petri Horvat i Jerku Oreču, kao i Slavku Lackoviću i Marici Varjačić, članovima Izvršnog odbora HSDU-a te Esmi Filipović i Sandri Kerim iz Ureda Saveza.

Snimku konferencije za medije možete pogledati na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=JKyhlRHKFk0&t=163s

A kako je bilo na javnozdravstvenoj akciji pogledajte na POVEZNICI