Parodontitis – banalna ili ozbiljna stvar?

Dino Hošnjak, dr. med. dent., Dental Health Centar

Lucija Šimović, dr. med. dent., spec. paradontologije, Stomatološka poliklinika Zagreb

Jeste li znali da zubni karijes i bolesti zubnoga mesa spadaju u najčešće ljudske bolesti? Dokazano je da od nekog oblika bolesti zubnoga mesa boluje gotovo 80% svjetske populacije, a od najtežeg, uznapredovalog oblika bolesti – parodontitisa – pati čak 10,8%, čineći tako parodontitis šestom najučestalijom bolešću kod ljudi. Ovi pomalo šokantni statistički podatci od velikog su javnozdravstvenog značaja jer se upravo parodontitis povezuje s cijelim nizom sistemskih bolesti, među kojima je i dijabetes.

Bolesti zubnoga mesa dijelimo na gingivitis i parodontitis. Obje bolesti posljedica su upale koja nastaje kao odgovor na patogene bakterije koje se nalaze u mekim i tvrdim naslagama na zubima. Gingivitis je početni oblik bolesti, zahvaća isključivo zubno meso i može se u potpunosti izliječiti. Neliječeni gingivitis s vremenom može uznapredovati i prijeći u parodontitis. Tada dolazi do ireverzibilnog razaranja dubljih struktura i okolnoga potpornog zubnog tkiva, što u konačnici dovodi do potpunog gubitka svih zuba. Neki od najčešćih simptoma parodontitisa su crvenilo i krvarenje zubnoga mesa, povlačenje zubnoga mesa, neugodan zadah te, ako se ne liječi, pomičnost i gubitak zuba. Tri glavna faktora rizika za nastanak parodontitisa jesu: loša oralna higijena, pušenje i dijabetes.

Povezanost dijabetesa i parodontitisa je dvosmjerna: ne samo da je dijabetes jedan od glavnih čimbenika rizika za razvoj parodontitisa, nego se parodontitis ubraja u deset najčešćih komplikacija dijabetesa, točnije nalazi se na šestom mjestu. Nadalje, osobe koje imaju parodontitis imaju veću šansu da razviju dijabetes tipa 2 kroz život. Dijabetičari imaju gotovo tri puta veći rizik za nastanak parodontitisa od nedijabetičara. Dijabetičari s neliječenim parodontitisom pokazuju znatno slabiju glikemijsku kontrolu te veću sklonost za razvoj komplikacija, poput retinopatije, nefropatije i neuropatije, pa čak i veću smrtnost u usporedbi s dijabetičarima bez parodontitisa. Dokazano je i da osobe sa slabo kontroliranim dijabetesom češće razvijaju ranije spomenuti uznapredovali oblik parodontitisa.

Uspješna parodontna terapija ne samo da ima pozitivne učinke na zdravlje usne šupljine, već rezultira i značajnom redukcijom glikoziliranog hemoglobina, smanjuje rizik od nastanka ozbiljnih zdravstvenih komplikacija te poboljšava sveukupnu kvalitetu života.

Prevencija i rana dijagnostika parodontitisa od esencijalnog je značaja prilikom dijagnosticiranja i liječenja dijabetesa. Održavanjem optimalne oralne higijene i redovitim preventivnim pregledima može se spriječiti nastanak i zaustaviti progresija bolesti. Uspješno provedena parodontološka terapija ima značajne benefite za opće zdravlje, a oralno i parodontno zdravlje treba promicati kao sastavni dio terapije dijabetesa.

POVEZNICA:Časopis Dijabetes – SLATKI ŽIVOT