Kako dijabetes utječe na mentalno zdravlje?

Kristina Stamenković

Lokalni dužnosnik za javno zdravstvo

CroMSIC (Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska)

Šećerna bolest ili dijabetes je kronična bolest koja zahtijeva doživotnu kontrolu šećera u krvi, bilo putem lijekova, injekcija inzulina, te također promjenu i prilagodbu prehrane, uključenje fizičke aktivnosti u svakodnevni život te stoga često iziskuje promjenu stila života. To sve, naravno, rezultira s puno truda, napora i žrtvovanja, te ponekad pojavom negativnih emocija.

Prilikom dijagnoze dijabetesa ljudi često znaju osjećati ljutnju i poricanje bolesti, pitaju se zašto baš oni imaju tu bolest, osjećaju nepravdu, strah te odbijaju postojanje bolesti. Kasnije nakon dugogodišnje muke s dijabetesom mogu razviti burnout. Burnout ili sagorijevanje se javlja zbog iscrpljenosti u pokušaju da se bolest drži pod kontrolom, doktor i obitelj očekuje od bolesnika da pazi na prehranu, da redovito vježba i da se brine o svom šećeru, dok bolesnik osjeća krivnju i frustracije jer gubi volju za kontrolom i liječenjem.

Oboljeli od šećerne bolesti izloženi su dugoročnom stresu, što od same bolesti, što od mjera koje moraju poduzimati, poput kontrole šećera u krvi i liječenja komplikacija. Dijabetes ometa radni dan zbog svakodnevnog mjerenja šećera u krvi, onemogućava da se bilo kad bez planiranja pojede neka poslastica ili grickalica, povećava zabrinutost o budućnosti te donosi i financijski i vremenski teret bolesniku i njegovoj obitelji. To sve narušava kvalitetu života i povećava izglede za depresiju.

Dijabetes i depresija se često povezuju zajedno, posljednja istraživanja pokazuju da dijabetičari znatno češće obolijevaju od depresije za razliku od populacije koja ne boluje od šećerne bolesti. Uočeno je da bolesnici s dijabetesom tip 2 imaju veći rizik od razvoja depresije, što se može povezati i s rizičnim čimbenicima za taj tip dijabetesa (koji su ujedno i rizični čimbenici za razvitak depresije), kao što su povećana tjelesna masa i pretilost, slabija tjelesna aktivnosti, nepravilna i nezdrava prehrana. Ostali rizični čimbenici za pojavu depresiju su ženski spol, mlađa dob (no, isto tako i starija dob, osobito ako su pridruženi drugi tjelesni zdravstveni problemi), samački život, nedostatna socijalna podrška, nizak socioekonomski status, akutne ili kasne komplikacije dijabetesa, dugotrajno loša kontrola glikemije i inzulinske terapije kod dijabetesa tipa 2.

Međutim, ako čovjek osvijesti i prihvati da za zdrav život te tako i kontrolu dijabetesa treba uložiti vrijeme te fizičku aktivnost, zdravu prehranu i brigu o sebi pretvori u svoju naviku, osjećat će se bolje, zadovoljnije i sretnije. U redu je da se ponekad javljaju osjećaji straha, tjeskobe i tuge, ali također treba paziti da ti osjećaji ne prevladaju i dovedu do depresije. Ako bolesnik više ne može svakodnevno funkcionirati i obavljati svoje obaveze zbog svih tih osjećaja, svakako bi se trebao javiti svom obiteljskom liječniku kako bi bio upućen dalje stručnjaku za mentalno zdravlje.

Pokazalo se da kontrola depresije dovodi i do bolje kontrole dijabetesa! Stoga ne oklijevajte, javite se ako vam je potrebna pomoć.

Izvor: Časopis Dijabetes – SLATKI ŽIVOT