Ljetni kamp za djecu i mlade sa šećernom bolešću

HSDU

Nakon dulje stanke uzrokovane pandemijom COVID-19, ove godine u organizaciji Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga organiziran je Edukativno-rekreativni kamp za djecu i mlade sa šećernom bolesti u Hostelu Stoimena u Crikvenici u razdoblju od 24. lipnja do 1. srpnja 2023.

U Kampu za djecu i mlade sudjelovalo je 22 djece, a o njima su svih sedam dana skrbila dva liječnika i tri medicinske sestre te dvije osobe u ime organizatora – Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

Vrijeme provedeno u Crikvenici bilo je prepuno događanja i aktivnosti tako da djeci i mladima ni u jednom trenutku nije bilo dosadno. Svake večeri za sudionike Kampa kao i ostalu djecu koja su boravila u Hostelu Stoimena animatorice su organizirale tematske večeri na kojima se plesalo, igrale različite društvene igre i natjecalo se. Moramo se pohvaliti kako su naša djeca bila vrlo aktivna u svim natjecanjima te su odnijela i najveći broj nagrada, a na kraju boravka u Crikvenici svi su dobili i pohvalnice. Jedno prijepodne proveli smo u organiziranom posjetu Aquariumu Crikvenica te saznali što se to krije u morskom carstvu.

Da ne bi sve prošlo u plivanju, igri i zabavi, za male i mlade osobe sa šećernom bolešću organizirana su i predavanja primjerena njihovoj dobi kao i prostoru na kojemu se nalazimo. Tako su mogli poslušati predavanja o dijabetesu i komplikacijama, hipoglikemijama i hiperglikemijama, o pravilnoj prehrani te modernim tehnologijama u liječenju šećerne bolesti. Prije svakog obroka vagala se količina hrane koju će netko pojesti i pritom smo brojili ugljikohidrate na osnovi koji se određivala doza inzulina.

Vjerujem da su djeca i mladi iz Kampa svi otišli zadovoljni onim što su naučili ili obnovili ranije naučeno, stekli nove prijatelje, osamostalili se po pitanju dijabetesa, shvatili da nisu sami u svojoj bolesti i kako pravilno reagirati u određenim situacijama.

Zahvaljujemo i našem medicinskom osoblju: dr. sc. Mladenu Grgureviću, dr. med., Ani Kovačević, dr. med., medicinskim sestrama Iris Britvar, Sandri Hrnić i Ivani Stanić, bez kojih Kamp ne bi bio ovako uspješan.

Zahvaljujemo zaposlenicima, osoblju i animatorima Hostela Stoimena na dočeku, profesionalnoj usluzi i gostoljubivosti.

Zahvaljujemo sljedećim sponzorima i donatorima: Bauerfeind d.o.o., Medilab One d.o.o., Medtronic Adriatic d.o.o., MediLigo d.o.o., Atlantic Cedevita d.o.o., Sanum Grupa d.o.o., AstraZeneca d.o.o., KSU d.o.o., Stoma medical d.o.o., Eli Lilly Hrvatska d.o.o., Naturprodukt d.o.o., Z.U. Ljekarna Štit-Lanište, koji su omogućili da i ove godine održimo kvalitetan i zanimljiv kamp, jer bez njihove pomoći to ne bi bilo moguće!

Nakon dolaska svojim kućama djeca i roditelji poslali su svoje dojmove koje možete pročitati, a kakva je bila atmosfera najbolje pokazuju fotografije.

IZVOR: Časopis Dijabetes – SLATKI ŽIVOT