Malo je opasna riječ i legende o zdravlju

Doc. dr. sc. Ljiljana Fodor Đurić, nefrolog/hipertenziolog

Razmislite: kako biste reagirali da Vam osoba koju jako volite kaže da i ona Vas „malo“ voli?

Pametnom dosta, rekli bi naši stari koji su bili vrlo mudri u životnim pitanjima, ali ostavili su za sobom jako puno iskrivljenih slika o zdravlju Vašeg tijela.

Nije to samo pitanje znanstvenih otkrića do kojih se došlo u međuvremenu ili neupućenosti, više bih rekla da je to stvar nonšalancije i ležernosti čitave jedne generacije u pristupu prema vlastitom zdravlju.

Danas, kada sve više do izražaja dolazi krilatica da je vrijeme novac, a novcem možete kupiti gotovo sve osim vlastitoga narušenog zdravlja, trebali bismo zauzeti više ozbiljnosti u stavu prema prevenciji te promijeniti neke legende.

Riječ koju na žalost najčešće čujemo u ordinaciji jest „malo”, a pacijenti ju koriste kad opisuju koliko im je visok krvni tlak, šećer u krvi ili masna jetra.

Legenda 8

Malo mi je masna jetra.

Često se čuje ova rečenica prije UZV-a abdomena ako pitate pacijente prati li se kod njih nešto od ranije. Međutim, „krvinju“ za ovaj ležeran pristup dijagnozi masne jetre ne bih svalila samo na leđa pacijenata. Liječnici ne smiju izgovarati rečenicu: „Sve je u redu, samo je ‘malo’ masna jetra“.

Masna jetra može imati ozbiljne posljedice ako joj se ne pridaje pažnja, te može voditi u masnu infiltraciju, fibrozu i cirozu. Nije vezana samo uz alkoholizam i pretilost i treba je dodatno obraditi. Puni naziv za MAFLD – Metabolic Associated Fatty Liver Disease ili Metabolička bolest povezana s masnom jetrom, dio je kardio-reno metaboličkog sindroma i povećava vaš ukupni kardiovaskularni rizik.

Legenda 9

Malo mi je povišen kolesterol.

Referentne vrijednosti za razinu ukupnog kolesterola i LDL kolesterola jasno su definirane smjernicama.

Povišene vrijednosti masnoća u krvi treba ozbiljno shvatiti i liječiti, osobito ako su vezane i za druge komorbiditete kao što su povišen krvni tlak i dijabetes.

Legenda 10

Lijekovi za povišene masnoće uništavaju mi jetru.

Statini su klasa lijekova koji se koriste za snižavanje kolesterola u krvi, a njihovo djelovanje može utjecati na jetru. Ovi lijekovi djeluju inhibirajući enzim HMG-CoA reduktazu, ključni enzim u procesu proizvodnje kolesterola u jetri. Kroz ovu inhibiciju, statini smanjuju proizvodnju kolesterola u jetri, što dovodi do smanjenja razine kolesterola u krvi.

Iako su statini općenito sigurni i dobro podnošljivi, postoji mala mogućnost nuspojava na jetri kod nekih ljudi. U rijetkim slučajevima statini mogu uzrokovati povećanje razine jetrenih enzima u krvi. Važno je redovito pratiti jetrene funkcije tijekom terapije statinima kako bi se osiguralo da nema ozbiljnijih problema.

Izvor: Časopis Dijabetes – SLATKI ŽIVOT