VELIKI ISKORAK U SKRBI ŠEĆERNE BOLESTI U HRVATSKOJ: OBOLJELI OD DIJABETESA TIPA 2 NA 4 i VIŠE DOZA INZULINA ODSAD IMAJU PRAVO NA SENZORE ZA MJERENJE GLUKOZE I ŽIVOT BEZ BOLI

Zajednica osoba s dijabetesom u Hrvatskoj te stručna dijabetološka društva proteklih su mjeseci pokrenuli inicijativu da se osobama s dijabetesom tipa 2 koje primaju četiri i više doza inzulina dnevno omoguće senzori za bezbolno mjerenje glukoze koji im osim života bez boli, donose i mogućnost bolje kontrole bolesti te smanjenje zdravstvenih komplikacija

Iako je većina  osoba oboljelih od dijabetesa tipa 1 u Hrvatskoj dosad mogla koristiti sve prednosti senzora za bezbolno mjerenje glukoze, ta moderna tehnologija za bolju kontrolu bolesti, bolje ishode liječenja i život s manje boli, nije bila dostupna bez plaćanja i osobama s dijabetesom tipa 2. Odlukom HZZO-a od 12.rujna 2023., ovo se promijenilo, čime je napravljen veliki iskorak u skrbi šećerne bolesti u Hrvatskoj.

Odlukom HZZO-a, proširenjem indikacije za FreeStyle Libre senzore za kontinuirano mjerenje glukoze, svim je osobama s dijabetesom tipa 1, tipa 2 i drugim oblicima šećerne bolesti koje primaju četiri ili više doza inzulina dnevno dano pravo na njihovo „besplatno“ korištenje. Za spomenutu kategoriju oboljelih takva odluka znači ne samo prestanak višekratnih dnevnih bockanja i mjerenje glukoze iz krvi jagodice prstiju, već i smanjenje kratkoročnih i dugoročnih komplikacija šećerne bolesti. Naime, brojne znanstvene studije potvrdile su kako korištenje senzora za kontinuirano mjerenje glukoze ima važnu ulogu upravo u sprječavanju kroničnih komplikacija šećerne bolesti.

Pokazalo se, primjerice, da se nakon samo tri mjeseca korištenja određenih senzora za kontinuirano mjerenje glukoze, razina HbA1c (kretanja glukoze u krvi tijekom protekla 3 mjeseca ) dokazano  smanjila. Kod slabije reguliranih osoba, dakle, onih koji već trpe posljedice nekih od komplikacija koje su se razvile lošim tretiranjem i zanemarivanjem bolesti, također je vidljiv značajni pomak u kontroli glikemije. Ovakvi podaci relevantnih znanstvenih studija ukazuju nam na to da dostupna tehnologija u zdravstvu doista uvelike pomaže u suživotu s bolesti. Izrazito smo stoga zadovoljni što na nju odsad imaju i pravo pacijenti s dijabetesom tipa 2 na intenziviranoj inzulinskoj terapiji jer je riječ o vrlo ranjivoj skupini koju u najvećoj mjeri čine pacijenti koji su već razvili barem jednu kroničnu komplikaciju vezanu za dijabetes i kojima je ova tehnologija od neizmjerne važnosti“, izjavila je Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

Oboljelima od dijabetesa tipa 2 senzori će biti izrazito korisni i kao alat za bolje razumijevanje šećerne bolesti jer omogućuju uvid u to kako tijelo reagira na bilo kakav fizički napor, ali i na svaki konkretni uneseni obrok pa će im biti lakše kombinirati namirnice, određivati količine ugljikohidrata i sl.

Na kraju, ova tehnologija omogućuje i uvid u TIR, (eng. Time in Range) koji pokazuje koliko je oboljela osoba uspješna u tome da razinu „šećera“ održava u poželjnim granicama, a sve što je potrebno jest aplicirati senzor i skinuti besplatnu mobilnu aplikaciju.

Osim što mjeri „šećer“, senzor i s njim povezana aplikacija omogućit će i uvid u točan broj sati i minuta koje je osoba provela  unutar, ali i ispod i iznad propisanih vrijednosti. Ovo je izrazito važno jer velika odstupanja utječu na razvoj komplikacija vezanih za šećernu bolest. Primjerice, ako je osoba dugo u hiperglikemiji, šanse za razvojem srčanih i bubrežnih bolesti su dostavisoke. Opasnost od hipoglikemije za sobom vuče pak neke druge neugodne pojave koje se dobromregulacijom glikemije mogu izbjeći, a ovakvi podaci značajni su i za dijabetologe i druge liječnike čiji pacijenti boluju od dijabetesa.