Što je šećerna bolest

Pripremila Zrinka Mach, mag. soc. geront.

Šećerna bolest ili dijabetes skupina je metaboličkih poremećaja karakteriziranih povišenim vrijednostima glukoze u krvi (hiperglikemija) koja je posljedica poremećaja izlučivanja i/ili djelovanja inzulina.

Inzulin je važan hormon koji se proizvodi u gušterači. On omogućuje glukozi iz krvotoka da uđe u tjelesne stanice gdje se pretvara u energiju ili pohranjuje. Inzulin je također bitan za metabolizam proteina i masti. Nedostatak inzulina ili nesposobnost stanica da na njega reagiraju dovodi do visoke razine glukoze u krvi (hiperglikemije), što je klinički pokazatelj šećerne bolesti.

Kronična hiperglikemija je povezana s dugoročnim komplikacijama kao što su organska oštećenja i disfunkcije različitih organa, posebno očiju, bubrega, živaca, srca i krvnih žila.

Tipovi šećerne bolesti

Prema svojoj etiologiji, patofiziologiji, terapijskom pristupom i prognozi klinički se definiraju četiri osnovna oblika šećerne bolesti:

 1. Šećerna bolest tip 1 uzrokovana je razaranjem ß-stanica gušterače i posljedičnim apsolutnim nedostatkom inzulina.
 2. Šećerna bolest tip 2 uzrokovana je inzulinskom rezistencijom i progresivnim defektom izlučivanja inzulina
 3. Drugi specifični tipovi šećerne bolesti su uzrokovani drugim razlozima, npr. genskim poremećajem ß-stanične funkcije i/ili inzulinskog djelovanja, bolestima egzokrinog dijela gušterače, lijekovima i kemikalijama.
 4. Gestacijski dijabetes je šećerna bolest očitovana ili dijagnosticirana prvi put tijekom trudnoće.

Prema učestalosti pojedinih tipova šećerne bolesti u populaciji, većina oboljelih (više od 90%) ima tip 2 bolesti, znatno manje njih tip 1 (oko 7%), a drugi su tipovi bolesti relativno rijetki i pojavljuju se tek u malom djelu oboljelih (2%).

Simptomi hiperglikemije su:

 • pojačanje mokrenje (poliurija),
 • pojačana žeđ (polidipsija),
 • povećan apetit (polifagija),
 • gubitak tjelesne mase
 • zamagljen vid
 • umor
 • trnci, bol ili obamrlost u rukama/stopalima
 • sporo zacjeljivanje rana i modrica

Navedeni simptomi kod osoba sa šećernom bolešću tip 2 mogu izostati ili biti blagi. Razvijaju se polako, tijekom nekoliko godina, tako da se najčešće otkriju prilikom rutinskog pregleda ili kontrole.

Rano otkrivanje i pravovremeno liječenje šećerne bolesti može smanjiti rizik od razvoja komplikacija šećerne bolesti.

Dijagnostički kriteriji

Dijagnoza šećerne bolesti postavlja se na temelju vrijednosti glukoze određenih u krvi natašte, tijekom testa oralnog opterećenja glukozom (OGTT) ili slučajnim uzimanjem uzorka krvi kao i određivanjem glikiranog hemoglobina (HbA1c).

Dijagnoza šećerne bolesti tako se može postaviti u bilo kojem od sljedećih slučajeva:

 • glikemija natašte ≥ 7 mmol/L,
 • glikemija 2 h nakon OGTT-a ≥ 11,1 mmol/L,
 • HbA1c ≥ 6,5%,
 • glikemija ≥ 11,1 mmol/L uz klasične simptome hiperglikemije.

Samo uzorak uzet nakon noćnog gladovanja od najmanje osam sati može se smatrati uzorkom natašte, a ako se provodi OGTT, uzorak je potrebno uzeti natašte i zatim dva sata nakon oralnog opterećenja sa 75 g suhe glukoze otopljene u vodi. U odsutnosti jasne hiperglikemije s akutnom metaboličkom dekompenzacijom, kriteriji moraju biti potvrđeni ponavljanim mjerenjem u dva različita dana.