Međunarodni susret makedonskog i hrvatskog Saveza

HSDU

Na prijedlog Saveza udruga dijabetičara Makedonije, u srijedu 9. kolovoza 2023. upriličili smo u našem uredu u Zagrebu međunarodni susret saveza Sjeverne Makedonije i Hrvatske. Radni posjet Hrvatskom savezu dijabetičkih udruga u ime Saveza udruga dijabetičara Makedonije predvodili su predsjednik Dime Velev i dopredsjednica Lidija Damjanova. U ime domaćina Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga  sastanku su prisustvovali predsjednica Saveza Zrinka Mach, dopredsjednik Slavko Lacković, dopredsjednica Saveza i koordinatorica udruga osoba sa šećernom bolešću Dalmacije Katja Šćurla, predsjednica Odbora za djecu i mlade i članica Izvršnog odbora Doris Bailo te članica Izvršnog odbora Marica Varjačić.

Svrha sastanka je bila međusobna razmjena iskustava, dobre prakse i problema s kojima se susrećemo u svakodnevnom radu s osobama oboljelim od šećerne bolesti. Tijekom razgovora uočili smo velike razlike koje osobe sa šećernom bolešću imaju, a tiču se ostvarivanja prava vezanih uz dostupnost lijekova i ortopedskih pomagala.

Sastanak je bio prilika da prezentiramo rad Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga i udruga članica Saveza čiji su predsjednici, a ujedno i članovi Izvršnog odbora sudjelovali sastanku, kao i da detaljnije saznamo čime se bavi Savez udruga dijabetičara Makedonije. Najavili smo i najznačajnije aktivnosti, kamp za djecu i mlade sa šećernom bolešću, javnozdravstvene kampanje i akcije, obilježavanje Svjetskog i Hrvatskog dana šećerne bolesti, kao i Kongres osoba sa šećernom bolešću 2024. Naši prijatelji iz Sjeverne Makedonije pokazali su interes za sudjelovanjem njihovih malih i mladih osoba s dijabetesom u Edukativno-rekreativnom kampu za djecu i mlade sa šećernom bolešću iduće godine, kao i za sudjelovanje njihovih članova na sljedećem Kongresu. Veselimo se budućoj suradnji, koja je zajamčena i pozivom HSDU-u za radni posjet sjeverno makedonskom savezu.

Nakon što su se slegli dojmovi, možemo u cjelini biti relativno zadovoljni pravima osoba sa šećernom bolešću u Hrvatskoj kao i dostupnošću lijekova i pomagala u odnosu na naše južne susjede. Nama je to motivacija za još jačim akcijama za poboljšanje skrbi osoba sa šećernom bolešću u RH, a sjeverno makedonskim prijateljima bit ćemo potpora u njihovoj borbi za veća prava za osobe sa šećernom bolešću.