Kandit Dark Blackberry No Sugar Added 80 g UTZ

Kandit Dark Blackberry No Sugar Added 80 g UTZ, tamna čokolada s 84% kakaa, s osvježavajućim komadićima kupine, zaslađena Steviom.

Čokolada ima nizak glikemijski indeks, sadrži 18 grama ugljikohidrata na 100 g čokolade, zbog čega nosi znak preporuke Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

Flavanolise nalaze u kakau kojeg u tamnoj čokoladi ima od dva do tri puta više nego u mliječnoj te je zato znanstvenici nazivaju zdravom namirnicom. Najzdravije varijante tamne čokolade imaju najmanje 70% kakaa, kažu znanstvenici s američkog Sveučilišta Harvard. Znanstvenici su otkrili kako unos tamne čokolade više od pet puta tjedno smanjuje rizik od srčanih bolesti za čak 57%.

Djelatnici Zavoda za endokrinologiju KBC-a Osijek ispitivali su senzorska svojstva nove Kanditove čokolade s 84% kakaa, bez dodanih šećera sa steviom. Specifičnost ove tamne čokolade zanimljivog imena „No guilt“ je u tome što u 100 g proizvoda sadrži svega 17,1 g ugljikohidrata od kojih su šećeri dodani u količini od 2,4 g.

Samo ispitivanje obuhvatilo je 61 ispitanika (41 žena i 20 muškaraca) u dobi od 18 do 65 godina (uglavnom članova Udruge dijabetičara). 39 ispitivanih osoba boluje od šećerne bolesti. Svaki ispitanik dobio je 40 g čokolade te je ispunio anonimnu anketu koja senzorski ocjenjuje sam proizvod. Razinu glukoze u krvi ispitanici su mjerili pomoću vlastitog glukometra prije konzumacije proizvoda te 120 minuta nakon konzumacije. Nakon dostavljenih podataka zaključili smo kako nije bilo statistički značajnog odstupanja u razini glukoze u krvi prije i nakon obroka (± 1,3 mmol/L). Djelatnici Zavoda ispitivali su senzorska svojstava na skali od 1 do 5 (gdje 1 predstavlja najmanje sviđanje, a 5 najviše), a ispitanici su mogli ocijeniti: boju, miris, vizualan izgled, gorčinu, trpkoću, slatkoću, topljivost, punoću okusa i kakaovu aromu. Osim navedenog ispitanici su bili pitani o generalnom dojmu proizvoda u odnosu na ostale jednake vrste te da li bi kupili ispitivani proizvod. 100% ispitanih muškaraca i 80,9% ispitanih žena izjavilo je kako bi kupili ovaj proizvod. U odnosu na proizvode slične vrste 90,2% ispitanika navelo je kako im se ispitivani proizvod više sviđa. Najmanji broj ocjene 5 dobilo je senzorsko svojstvo slatkoća (44% ispitanika) što i nije za iznenaditi budući da je riječ o proizvodu bez dodanih šećera s 84% kakaa. Ispitanici su najbolje ocijenili vizualan dojam proizvoda (ocjenu 5 je dalo čak 80,3% ispitanika) i punoću okusa (ocjenu 5 dalo je 77% ispitanika).

Niz je povoljnih učinaka u konzumaciji čokolade: dokazano potiče lučenje serotonina i endorfina koji pojačavaju osjećaj ugode i smanjuju stres, bogata je flavonolom koji djeluje antioksidativno. No, kako u svemu, tako i u konzumaciji čokolade valja imati mjeru. Ispitivani proizvod na 100 g sadrži 37,8 g masnoća te sadrži 463 kcal što je energetska vrijednost manja u odnosu na većinu drugih proizvoda slične vrste. Naša preporuka je da prosječna, zdrava osoba može u međuobroku pojesti 20 g ovog proizvoda uz uravnotežen i nutritivno bogat ostatak dnevnih obroka.

Primjer obroka: Frape (50 g borovnica + 70 g posnog sira + 1 dL jogurta + 20 g ribane čokolade) = 14 g ugljikohidrata (1 UHJ)

Zavod za endokrinologiju, KBC Osijek