Održana javnozdravstvena akcija u Gradskoj upravi Grada Zagreba

Povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti, Hrvatski savez dijabetičkih udruga u suradnji sa Sveučilišnom klinikom „Vuk Vrhovac“ te uz podršku Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom organizirao je za zaposlenike Gradske uprave Grada Zagreba mjerenje glukoze u krvi, krvnog tlaka i ITM-a (indeksa tjelesne mase), a u cilju prevencije šećerne bolesti.

Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom podržava aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svijesti o zdravim stilovima životima te o znakovima, simptomima i rizičnim čimbenicima za pravodobno otkrivanje šećerne bolesti.

Ova javnozdravstvena akcija izazvala je velik interes među zaposlenicima Gradske uprave Grada Zagreba te je svakako namjeravamo ponoviti.

U vremenu od 7:30 do 10 sati izvršena su mjerenja šećera u krvi u 129 osoba, od čega je samo njih petoro imalo blago povišene vrijednosti šećera u krvi, što bi se eventualno moglo objasniti time da su zaposlenici bili natašte. Međutim, kada je u pitanju krvni tlak, kod 71 osobe, odnosno u više od polovice zaposlenika izmjerene su povišene vrijednosti krvnog tlaka. Svima kojima su izmjerene povišene vrijednosti šećera u krvi i krvnog tlaka savjetovano je da se obrate svom liječniku obiteljske medicine. Isto tako, svima onima kod kojih je tijekom mjerenja ITM-a i analize sastava tijela na dijagnostičkoj vagi utvrđeno odstupanje od normalnih vrijednosti savjetovane su promjene životnih navika i upućeni su da se jave u neko od besplatnih nutricionističkih savjetovališta u sklopu bolnica, domova zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo.

Ponukani zainteresiranošću, ali i rezultatima mjerenja koji nisu zadovoljavajući, planiramo daljnje javnozdravstvene akcije posebice među radnom populacijom. Ovakvim javnozdravstvenim akcijama koje ne treba provoditi samo prigodno, nego i tijekom cijele godine, možemo zajedno sa strukom i dalje postizati svijest o važnosti zdravih životnih navika, edukacije i prevencije kako bi se šećerna bolest, ali i ostale kronične nezarazne bolesti prevenirale, rano prepoznale i pravovremeno liječile.

Ovim putem zahvaljujemo prof. dr. sc. Dariju Raheliću, predstojniku Sveučilišne klinike „Vuk Vrhovac“ i predsjedniku Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskoga liječničkog zbora, koji je prepoznao rad Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga i omogućio nam da zajedno s liječnicima i medicinskim sestrama Sveučilišne klinike „Vuk Vrhovac“ provodimo javnozdravstvene akcije, ali i sve druge aktivnosti kako za sveopću populaciju tako i za osobe sa šećernom bolešću.

Zajedno s Hrvatskim savezom dijabetičkih udruga u ovoj javnozdravstvenoj akciji sudjelovali su medicinske sestre Anna Babić i Martina Jug te Stjepan Šimić, dr. med.