Izložba „100 godina od otkrića inzulina“

Izložba „100 godina od otkrića inzulina“

U Muzičkoj akademiji u Zagrebu svečano je otvorena izložba „100 godina od otkrića inzulina“.

Riječ je o izložbi fotografija koja prikazuje razdoblje od otkrića inzulina, njegove proizvodnje pa sve do korištenja ovog spasonosnog otkrića koji je spasio milijune života diljem svijeta.

Izložbu su razgledali uvaženi gosti:

  • Izaslanica Predsjednika RH gospođa Jadranka Žarković, savjetnica Predsjednika RH za odgoj i obrazovanje
  • Državni tajnik Ministarstva zdravstva izv. prof. dr. sc. Silvio Bašić, dr. med. izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i u ime Ministra zdravstva
  • Izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Mirela Šentija Knežević, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo
  • Njegova Ekselencija gospodin Alan Bowman, veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj
  • Njegova ekselencija gospodin Ole Frijs-Madsen, veleposlanik Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj
  • izv. prof. dr. sc. Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac, KB Merkur i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma
  • Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga
  • Kristina Tomić, Hrvatska taekwondo reprezentacija, osoba sa šećernom bolešću tip 1
  • Davor Lambaša, osoba sa šećernom bolešću tip 1

„Inzulin, jedno od najvećih medicinskih otkrića su prije 100 godina otkrili Frederic Banting i Charles Best. Zahvaljujući njima i serijskoj proizvodnji inzulina, od tada su spašeni milijuni života. Otkrićem inzulina kao i neprestanim napretkom u liječenju osoba sa šećernom bolešću, danas osobe s dijabetesom mogu živjeti jednako dugo i kvalitetno kao i one koji nemaju dijabetes.“- rekla je Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

Ova izložba je u organizaciji Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga koji upravo provodi javnozdravstvenu i edukativnu kampanju „Pokreni se!“. Inzulin je otkriven davne 1921. godine. Prvi put je primijenjen 1922., a u komercijalnoj proizvodnji je od 1923. godine. Njegovo otkriće je revolucionarno i spasonosno za milijune ljudi. Bez njega se i danas ne može živjeti.

„Doista sam sretan što sam danas ovdje i da možemo ovako svečano obilježiti 100 godina otkrića inzulina. Suvremeni život s nezdravom prehranom i premalo kretanja vodi do ove visoke brojke oboljelih od šećerne bolesti. A koliko ih tek šeće gradom, a da ni ne znaju da boluju od šećerne bolesti. No, ne idu na preglede, pa ne znaju. To je nešto što se mora hitno promijeniti. I zato pozdravljam ovakve aktivnosti Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, koje potiču ljude na prevenciju i da misle na svoje zdravlje. U tijeku je reaktivacija Radne skupine Ministarstva zdravstva koja će donijeti Plan prevencije šećerne bolesti.“- rekao je Državni tajnik Ministarstva zdravstva, izv. prof. dr. sc. Silvio Bašić, dr. med. izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i u ime Ministra zdravstva.

„Kada govorimo o osobama oboljelima od šećerne bolesti to je doista posebna skupina građana koja je pogođena ovom COVID pandemijom. Pozivam sve koji se do sada nisu cijepili, da to učine. Smatramo da je važna prevencija i pregledi kod liječnika, na koje, na žalost, velik broj oboljelih nije bio u ove posljednje dvije godine.“. poručila je izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Mirela Šentija Knežević, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Prije otvorenja same izložbe, uzvanici su pogledali kratak film o članici hrvatske reperezentacije taekwondoa, Kristine Tomić, koja boluje od dijabetesa tip 1.

Poveznica: Kristina Tomić

Ova će izložba u iduće dvije godine biti prikazana diljem Hrvatske.