SVJETSKI DAN SRCA – 29. RUJNA 2021.

Svjetski dan srca obilježava se od 2012. godine svake godine 29. rujna.

Kardiovaskularne bolesti (KVB) odgovorne su za gotovo polovicu svih smrtnih slučajeva kroničnih nezaraznih bolesti.

Kardiovaskularne bolesti (KVB) predstavljaju jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu i Hrvatskoj i uzrok su 18,6 milijuna smrti godišnje. Broj oboljelih od KVB u svijetu je oko 520 milijuna.

Prema podacima HZJZ-a u 2020. godini od kardiovaskularnih bolesti u RH je umrlo 22.886 osoba, od čega je 57,4% umrlih žena i 42,6% umrlih muškaraca.

Cilj Svjetskog dana srca je potaknuti ljude na usvajanje zdravih životnih navika poput pravilne prehrane, redovite tjelesne aktivnosti i prestanka pušenja čime bi se moglo izbjeći najmanje 80% preuranjenih smrti od srčanih bolesti i moždanog udara.

Svjetski dan srca globalna je kampanja tijekom koje pojedinci, obitelji, zajednice i vlade diljem svijeta sudjeluju u  aktivnostima u brizi za vlastito zdravlje i zdravlju drugih. 

Kako bi prevenirali rizične čimbenike za razvoj KVB može nam, uz zdrave životne navike, pomoći i suvremena tehnologija poput različitih digitalnih alata, brojnih aplikacija kojima možemo pratiti broj svojih koraka, krvni tlak, broj otkucaja srca (srčani ritam), apneju tijekom sna i brojne druge parametre. Sve nas to može motivirati u brizi za vlastito zdravlje kao i prihvaćanju zdravih životnih navika.

Osobe sa šećernom bolešću u povećanom su riziku za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Stoga je važno biti svjestan svog rizika, voditi računa o zdravim životnim navikama koje uključuju pravilnu prehranu ??? i redovitu tjelesnu aktivnost ??⚽️??‍♀️⛹️‍♀️?‍♀️te regulaciju krvnog tlaka i kolesterola u krvi.