Zaštita od ljetnih vrućina

Mirjana Žagar-Petrović, dr. med.

Ljeto je idealno godišnje doba za sport, rekreaciju i boravak na otvorenom. Svakodnevna tjelesna aktivnost u trajanju od pola sata dnevno za starije osobe, odnosno sat vremena za djecu i mlade korisna je tijekom cijele godine, no vremenske prilike i brojne obveze često nas u tome ograničavaju. Tjelesno aktivne osobe, za razliku od tjelesno neaktivnih, rjeđe su pretile, rjeđe imaju povišeni krvni tlak, šećernu bolesti, osteoporozu, koronarnu bolest srca i rjeđe obolijevaju od srčanog ili moždanog udara. Osim toga, ljeto je idealno vrijeme da uživate u obilju svježeg voća i povrća, oslobodite se nagomilanog stresa tijekom godine i spriječite neželjene posljedice loših životnih navika tijekom godine.

Zbog klimatskih promjena sve smo više izloženi ekstremnim vrućinama, stoga tijekom ljeta treba biti oprezan kako bi sačuvali svoje zdravlje i spriječili neželjene posljedice velikih vrućina.

Tko je najugroženiji?

Pod povećanim rizikom od posljedica izlaganja ljetnim vrućinama su:

• dojenčad i mala djeca

• osobe starije od 65 godina

• kronični bolesnici

• ali i mlade, zdrave osobe koje su svakodnevno izravno izložene sunčevim zrakama, osobito fizički radnici koji rade na otvorenom, najčešće u građevinarstvu i poljoprivredi.

Izvor: Časopis Dijabetes – SLATKI ŽIVOT