Nestašica lijekova na domaćem tržištu

Od početka ove godine na domaćem tržištu javlja se nestašica pojedinih lijekova. Hrvatska nije iznimka, jer je opskrba lijekovima destabilizirana na cijelom europskom tržištu. Kao razlog nestašice nekih od lijekova navode se „razlozi povezani s proizvodnjom“ ili distribucijom, komercijalni razlozi, ali i povećana potrošnja.

Među lijekovima kojih trenutno nema na domaćem tržištu nalaze se neki antibiotici, lijekovi protiv bolova, lijekovi koji se koriste u sezoni respiratornih bolesti, kao i semaglutidi (0,5 mg otopina za injekciju u napunjenoj brizgalici).

Iz Hrvatske ljekarničke komore navode kako je unatoč navedenim nestašicama na tržištu registriran veći broj lijekova za to terapijsko područje, tako da postoje druge terapijske opcije za naše pacijente.

Isto tako su naveli kako su se problemi s nestašicom lijekova povećali nakon pandemije COVID-19 i rata u Ukrajini te da mnoge članice EU-a uvode različite sustave za praćenje nestašica i pokušavaju organizirati mehanizme kako bi se lakše premostio problem s nestašicama lijekova.

Iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) ističu kako je na hrvatskom tržištu dostupno gotovo 3.500 odobrenih lijekova, ali i da se svaki lijek povremeno može naći u nestašici, bilo da je riječ primjerice o zastoju u lancima opskrbe lijekovima iz logističkih razloga, zbog kašnjenja u proizvodnji, povećane potražnje i drugih razloga. Prema HALMED-u u RH trenutačno nemaju zabilježenu nijednu kritičnu nestašicu lijeka, a za lijekove u nestašici dostupne su zamjenske terapije s istim djelatnim tvarima ili iz istih terapijskih skupina.

U slučaju nestašice, HALMED na raspolaganju ima alate koji se temelje na preraspodjeli zaliha istog ili zamjenskog lijeka s tržišta druge države članice EU-a.

Iz HALMED-a naglašavaju kako se stanje s opskrbom lijekova pomno prati, a na njihovim mrežnim stranicama redovito se ažurira popis lijekova kojih nema na hrvatskom tržištu: https://www.halmed.hr/Promet-proizvodnja-i-inspekcija/Promet/Prekid-opskrbe-trzista-lijekom-i-nestasice/

S obzirom na navedenu situaciju preporučujemo da se raspitate kod svog liječnika i/ili ljekarnika kakva je situacija s lijekovima koji su vama propisani. U slučaju nestašice lijeka ili lijekova koje koristite u svojoj terapiji liječnik će vam propisati zamjenski lijek.