Malo je opasna riječ i legende o zdravlju

Doc. dr. sc. Ljiljana Fodor, dr. med., internistica subspecijalistica nefrologinja/hipertenziologinja

Poliklinika Medikol, Zagreb

Razmislite: kako biste reagirali da vam osoba koju jako volite kaže da i ona vas „malo“ voli?

Pametnom dosta, rekli bi naši stari koji su bili vrlo mudri u životnim pitanjima, ali ostavili su za sobom jako puno iskrivljenih slika o zdravlju vašeg tijela.

Nije to samo pitanje znanstvenih otkrića do kojih se došlo u međuvremenu ili neupućenosti, prije bih rekla da je to stvar nonšalancije i ležernosti čitave jedne generacije u pristupu prema vlastitom zdravlju.

Danas, kada sve više do izražaja dolazi krilatica da je vrijeme novac, a novcem možete kupiti gotovo sve osim vlastitoga narušenog zdravlja, trebali bismo zauzeti više ozbiljnosti u stavu prema prevenciji te promijeniti neke legende.

Legenda 1

Vrijednosti krvnog tlaka su „granične“ ako su 140/90 mmHg.

„Ja znam već godinama za malo povišen tlak, ali ništa tako strašno opasno po život“ – kaže pacijent.

U međuvremenu Vaš povišen krvni tlak i neliječena arterijska hipertenzija oštećuju ciljne organe (mozak, srce, bubrege, krvne žile), a da Vi to i ne znate, jer ste možda u dobi od 36 do 40-ak godina i hemodinamski obrambeni mehanizmi Vašeg organizma još rade za Vas.

S takvim stavom imat ćete potrebu uzimati nekoliko lijekova istovremeno u visokim dozama, umjesto jednog da ste se odlučili liječiti na vrijeme.

Legenda 2

„Kad jednom počneš piti lijekove za tlak ne možeš više prestati.“

To je samo djelomično točno. Naime, hipertenziju ne možemo izliječiti, ali možemo je liječiti i spriječiti neželjene kardiovaskularne događaje. Uvijek možete prekinuti terapiju, ali dobit ćete rezultat kakav ste imali i ranije, osim u slučaju da promjenom životnih navika i redukcijom prekomjerne težine te smanjenjem unosa soli i fizičkom aktivnošću uspijete odgoditi potrebu za liječenjem medikamentima.

Legenda 3

„Moji roditelji piju lijekove za tlak, ali oni su već stari i nisu ranije imali povišen tlak.“

Najčešće je opet riječ o neliječenoj arterijskoj hipertenziji koja se dugi niz godina kretala prosječno oko 140/90 mmHg, čemu se nije pridavalo značaj i tek nakon što je zdravlje narušeno u starijoj dobi uvodi se terapija za tlak.

IZVOR: Časopis Dijabetes – SLATKI ŽIVOT