ODRŽAN 14. KONGRES OSOBA SA ŠEĆERNOM BOLEŠĆU HRVATSKE

Tijekom četverodnevnog trajanja za oko 250 sudionika priređena su brojna predavanja podijeljena u tematske cjeline poput prevencije i terapije kroničnih komplikacija kod šećerne bolesti, važnosti tjelesne aktivnosti i prehrane u njezinu liječenju, uloge i važnosti obitelji kao potpore oboljelome, novih smjernica u liječenju te pitanja vezanih uz djecu i mlade, poput tranzicije zdravstvene skrbi iz pedijatrijske u internističkuOdaziv i interakcija zainteresiranih sudionika u raspravama iskristalizirala je  pozitivna i negativna iskustva i nedoumice vezane uz pojedine tematske blokove, od onih s kojima se susreću pojedinci/pacijenti ili članovi njihovih obitelji do onih s kojima se suočavaju udruge kao središta njihova okupljanja. 

Obitelj i dijabetes bila je tema ovogodišnjeg 14. kongresa osoba sa šećernom bolešću Hrvatske, koji je održan od 4. do 7. travnja u Tučepima u organizaciji Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga te suorganizaciji Društva dijabetičara Šibenik i Udruge Cukrići Zadar. Kongres je održan pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, Ministarstva zdravstva RH, Splitsko-dalmatinske županije i Općine Tučepi. Skup je otvorila predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga Zrinka Mach, mag. soc. geront., a okupljenima su se obratili i gosti iz regije. Prisutne su pozdravili prof. dr. sc. Mate Granić, posebni izaslanik Predsjednice RH, Helena Bandalović, zamjenica Pročelnice upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Splitsko-dalmatinske županije te Ante Čobrnić, načelnik Općine Tučepi.

Tijekom četverodnevnog trajanja Kongresa za oko 250 sudionika priređena su brojna predavanja podijeljena u tematske cjeline poput prevencije i terapije kroničnih komplikacija kod šećerne bolesti, važnosti tjelesne aktivnosti i prehrane u njezinu liječenju, uloge i važnosti obitelji kao potpore oboljelome, novih smjernica u liječenju te pitanja vezanih uz djecu i mlade, poput tranzicije zdravstvene skrbi iz pedijatrijske u internističku.

Stručnjaci iz raznih područja iznijeli su najnovije spoznaje u različitim aspektima prevencije i terapije šećerne bolesti te je, u skladu s temom ovogodišnjega Kongresa, pozornost skrenuta na ulogu članova obitelji kao potpore oboljelima. Odaziv i interakcija zainteresiranih sudionika u raspravama iskristalizirala je  pozitivna i negativna iskustva i nedoumice vezane uz pojedine tematske blokove, od onih s kojima se susreću pojedinci/pacijenti ili članovi njihovih obitelji do onih s kojima se suočavaju udruge kao središta njihova okupljanja. 

Tijekom Kongresa održana su i dva okrugla stola. Prvi je bio za udruge članice Saveza na kojemu se govorilo o mogućnostima i načinima motiviranja osoba sa šećernom bolešću da se priključe njihovu djelovanju za boljitak oboljelih, a što je jedan od njihovih gorućih problema. Drugi je okrugli stol bio na temu sinergije svih dionika koji sudjeluju u odlukama i liječenju osoba sa šećernom bolešću na kojemu su sudjelovali dr. sc. Kristina Blaslov, dr. med. u ime Ministarstva zdravstva RH, doc. dr. sc. prim. Dragica Soldo Jureša, dr. med. ispred Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac, KB Merkur u Zagrebu, doc. dr. sc. Sanja Klobučar Majanović, dr. med., dopredsjednica Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma i voditeljica Dnevne bolnice za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma KBC Rijeka, prim. dr. sc. Velimir Altabas, dr. med. s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu, Vikica Krolo, dr. med. u ime KoHOM-a, Vilma Kolarić, dipl. med. techn. iz HUMS-a, Sandra Bršec Rolih u ime iF!-ja, te predsjednica HSDU Zrinka Mach, mag. soc. geront., kao voditeljica i sudionica.

U sklopu Kongresa održane su i tjelesne aktivnosti u grupama, koje se  podrazumijevaju kao obavezan dio terapije u regulaciji šećerne bolesti, a prijelazni je pehar ove godine pripao Dijabetičkoj udruzi Cres-Lošinj.

Posjećenost Kongresa i ove godine svjedoči o potrebi kontinuirane suradnje i razmjene iskustava na svim razinama uključenosti u skrb o osobama oboljelim od šećerne bolesti, a reakcije sudionika potvrđuju kako su i ovoga puta potaknuta razmišljanja i traženje novih načina rješavanja svakodnevnih problema dijabetičara i njihovih obitelji.

Posebno zahvaljujemo pokroviteljima Predsjednici RH, Ministarstvu zdravstva RH, Splitsko-dalmatinskoj županiji te Općini Tučepi. Zahvaljujemo i svim sponzorima, predavačima i izlagačima na sudjelovanju i podršci u organizaciji i realizaciji Kongresa te agenciji Dubrovnik Sun, bez čije pomoći Kongres ne bi bio jednako uspješan.

Obzirom na temu ovogodišnjeg okupljanja u Tučepima, obitelj i dijabetes, kao jednostavan ali vrlo topao i rječit sukus osvrta na Kongres, izdvajamo poruku Doris Bailo, predsjednice Udruge Cukrići Zadar, upućenu sudionicima: „Čuvajte se, čuvajte svoje bližnje, pomozite i kad se to od vas ne traži jer jedna od najvećih tajni života jest to da je sve što je uistinu vrijedno truda ono što činimo za druge, zar ne?“.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga