„POKRENI SE!“ I OTKRIJ NA VRIJEME ŠEĆERNU BOLEST

Povodom već tradicionalnog obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti 14.11.2020., Hrvatski savez dijabetičkih udruga odlučio je pokrenuti javno – zdravstvenu, ali i edukativnu kampanju za građane diljem Hrvatske, pod nazivom „POKRENI SE!“

Cilj nam je kroz kampanju podići svjesnost o važnosti ranog otkrivanja šećerne bolesti, kao i zdravih životnih navika koje uključuju pravilnu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost. Namjera nam je potaknuti građane da sami mogu učiniti puno na prevenciji i zaštiti svog zdravlja.

S obzirom da je dijabetes treći uzrok smrti u RH, a da od dijabetesa obolijeva svaka deseta osoba, krajnje je vrijeme da se o problemu dijabetesa govori tijekom cijele godine, a i da se preporuke primjenjuju u svakodnevnom životu. Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je oko 500 000 osoba koje imaju šećernu bolest, a poražavajuće je to što neki od njih niti ne znaju kako boluju od te kronične bolesti.

Upravo je zato bitno napraviti niz akcija kako bi građane osvijestili i pomogli im u prevenciji i dijagnozi ove bolesti.

Smatramo da je u ovo izazovno doba uzrokovano pandemijom COVID.-19, što više potrebna promocija važnosti brige o vlastitom zdravlju, a jedan od načina je svakako tjelesna aktivnost, poput hodanja na svježem zraku. Hodanje je ujedno aktivnost koju može provoditi gotovo svatko bez obzira na spol, dob, mjesto stanovanja. Prilagodljiv je zadanim epidemiološkim mjerama i uz pridržavanje svih preporuka može se izvoditi tijekom cijele godine.

Tijekom studenog provodit će se niz akcija, najviše virtualnim putem. Tako će svatko od građana moći biti dio nacionalnog virtualnog dnevnika. Dovoljno je samo poslati fotografiju, video, motivacijsku poruku na društvenu Facebook stranicu HSDU-a i time pozvati na tjelesnu aktivnost i zdrav život. Jer, počevši od sebe možemo napraviti puno dobrobiti za cijelo društvo. U kampanju će osim stručnjaka biti uključene i osobe iz javnog života, jer nam je namjera pokrenuti cijelu Hrvatsku. Također, u suradnji s HZJZ-om, bit će osmišljen i poseban sendvič za osobe sa dijabetesom. Kampanja će imati i svoj stručni dio, koji je rezerviran za razne webinare.

Središnji događaj, dakako, bit će 14.11.2020. kada se obilježava Svjetski dan šećerne bolesti, koji je ove godine na svjetskoj razini, osobito posvećen svim medicinskim sestrama i tehničarima koji rade s oboljelima od dijabetesa.

Kampanja „Pokreni se!“ provodi se u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i NZJZ-om Andrija Štampar.